A város, sőt egész Izland épületeinek a zömét ma is természetes hévízzel fűtik. A közeli vulkáni hévforrások forró vizét csöveken keresztül vezetik be a házakba, s ez adja a meleget az ott lakók számára. 

Tiszta, hűvös és elegáns ez a jellegzetesen skandináv város, a belvárost patinás utcák jellemzik, a külváros kevésbé beépített, sok a park. Izland elsősorban természeti kincseinek köszönheti vonzerejét. Az izlandi termálfürdők nagyon népszerűek, hiszen itt rengeteg helyen tör fel a forró víz a felszínre. 

Fürdők Izlandon

Izlandon évszázadokra nyúlik vissza a fürdőkultúra, a helyiek szívesen mártóztak meg már akkor is a forró vizekben. Vannak természetes és kiépített fürdők is, ezek mind a társadalmi élet központjai lettek. 

Nagyjából 200 különböző fürdő van Izlandon, de a vendégházaknál és a farmházaknál is sok helyen megtalálhatók a hot tub-ok, azaz a “forró kádak”. A nyilvános fürdőket 3 fő kategóriába sorolhatjuk: 

- kiépített termálfürdők, 
- termálforrások a természetben,
- városi uszodák. 

A kiépített termálfürdők

A hatalmas, jól kiépített termálfürdők nagyon kedveltek, mindegyiknek különleges, jótékony hatású vize van, amelyek más-más hőforrásból táplálkoznak. A csodás környezet látványa csak fokozza a vizek gyógyító hatását. Mindegyik fürdő geometrikusan aktív területen fekszik. Vannak tengerparthoz közeliek, vagy fekete lávamezőkön fekvők, természetes kigőzölgések, kénes fortyogók is. 

A természetes termálforrások

Természetes hőforrások Izland valamennyi részén előfordulnak. Vannak könnyen megközelíthető nagyobb medencék és forró hegyi patakok, de olyan pár négyzetméteres merülők is, amelyek rejtettebb helyeken bújkálnak. 

Varázsukat a káprázatosan szép természetes környezetük adja, ráadásul a legtöbb ingyenesen használható. Sok helyen becsületkassza van, amibe érdemes befizetni, amennyire lehetőségeink engedik. 

Mivel nem központi helyeken vannak, célszerű utazásszervező segítségét igénybe venni, aki kis csoportokat visz a helyszínre. Ha egyénileg szeretnénk megoldani, akkor előtte mindenképp szükséges tájékozódni a pontos elhelyezkedésükről. 

Városi uszodák

Szinte minden településen található uszoda, amelyben a hagyományos úszási lehetőségek mellett találhatunk forró vizes medencéket is. A sportolás mellett vagy helyett tehát választhatjuk a meleg vízben való kellemes üldögélést is. 

Ezeken a helyeken általában nem nagyon van turista, inkább a helyiek látogatják. Ottani viszonyokhoz képest olcsó az áruk, gyerekeknek pedig ingyenes. Bármelyik típusú fürdőt választjuk, fantasztikus élményekben lesz részünk, hiszen a csípős hideg kiváló ellenszere a forró fürdő. 

Címkék: izland, reklám