Mik tartalmaznak tenzideket?

Az arctisztítók, a samponok, a folyékony szappanok, a tusfürdők és a fogkrémek is tartalmaznak a Soapcentertől beszerezhető növényi tenzideket. Manapság divatos és népszerű elfoglaltság házilag készíteni a szépségápolási cikkeket. Így oda tudunk rá figyelni, hogy pontosan milyen összetevők kerülhetnek bele. Nemionos tenzidek a természetben megtalálhatók, ezekkel nem okozhatunk kárt az egészségünkben. 

A felületaktív anyagok nagymértékben befolyásolják egy anyag felszíni tulajdonságait. Azért fontosak a mosószerekben, mert növelik a víz nedvesítőképességét, javítják az egyenletes eloszlását, így tőlük függ a mosás hatásfoka. 

Hogyan használd a tenzideket?

Ha tusfürdőt, sampont vagy szappant készítesz otthon, mindenképpen szükséged lesz tenzidre is. Különleges molekuláinak ellentétes részei, a víztaszító és a vízkedvelő részek lehetővé teszik, hogy képesek legyenek tisztítani. Például eltávolítják az ember bőrfelszínéről a zsíros szennyeződéseket. Majd ezeket micellákba zárják és elszállítják, miközben habosítanak és hidratálnak is. 

Alapvető összetevői tehát a tenzidek a kozmetikai szereknek, és ugyanúgy nem maradhatnak ki a házi készítésűekből sem. Azonban érdemes velük vigyázni, mert ha túlzásba visszük a használatukat, akkor kimosó hatást produkálhatnak a bőrre. Ilyen esetben eltávolítják a bőr természetes védőrétegét is, ami nem túl előnyös. 

Milyen fajta növényi tenzidek vannak?

A cocamidopropyl betaine, azaz a kókusz tenzid nagy tisztaságú, és főleg kókuszolajból származik. Ez a kímélő növényi tenzid alkalmas összetevője a gyerekeknek és a felnőtteknek szánt higiéniai termékeknek is. Enyhén kondicionáló hatású, kis mértékben fertőtlenít és antisztatikus. Más tenzidekkel is jól keverhető, mérsékli azok irritálókészségét. Jó a habzóereje, kíméletesen tisztít, az érzékeny bőr is jól tolerálja. 

100%-ban növényi eredetű és környezetbarát a coco glucoside hidratáló tenzid. Biológiailag teljesen lebontható, nem tartalmaz káros anyagokat. Növeli a kozmetikai készítmények habosodási képességét, fenntartja a bőr pH egyensúlyát is. 

Növényi eredetű a lamesoft hidratáló tenzid is, amely bőrtápláló, hidratáló és lágyító tulajdonságairól is ismert. Sokoldalúsága miatt bármilyen típusú bőrre és hajra is alkalmazható számos termékben. 

Ez csak egy kis ízelítő a tenzidek világából, létezik még számos fajtájuk, amelyek nem károsak az egészségre. Ha szeretnéd kipróbálni a házi kozmetikai cikkek készítését, jól teszed, ha megismerkedsz ezekkel a felületaktív szerekkel.

Címkék: tusfürdő, tenzid, arctisztító, soapcenter, fogkrém, szappan, illóolaj, bőrápolás, sampon, kozmetika, webshop, reklám, online