Leginkább kiegészítő gyógymódként, de sokan alternatív gyógyító eljárásként is alkalmazzák. Az aromaterápia növényi eredetű illóolajokat használ, amelyek nyugtató vagy stimuláló hatásúak. Egyesek szerint alkalmasak betegségek gyógyítására vagy megelőzésére, de ez nem bizonyított, viszont az általános közérzet javítására mindenképpen hatékonyak. 

Az aromaterápiás termékek túladagolhatók, ezért mérgezést is okozhatnak, úgyhogy a biztonságos tárolásukhoz szükség van megfelelő minőségű és különböző követelményeknek megfelelő csomagolásra. Ezeket megtalálhatjuk az Allinpackaging.hu széles kínálatában

Ne illanjon el az illóolaj!

Ezek az illóolajok nagyon illékonyak, ami azt jelenti, hogy levegővel érintkezve nagyon hamar elpárolognak. A párologtatás ugyan a legbiztonságosabb módja a felhasználásuknak, azonban ennek nem egyszerre, rövid idő alatt kell megtörténnie. 

Elengedhetetlen az optimális csomagolás, melyben megőrzik aromájukat és értékes anyagaikat. Nem feltétlenül kell párologtatóba csepegtetnünk belőlük ahhoz, hogy párologjanak. Már szobahőmérsékleten is képesek kapcsolatba lépni a levegő molekuláival. Emiatt nélkülözhetetlen a megfelelően záró flakon vagy üvegcse, amiben tároljuk. 

Az illóolajok olyan bonyolult szerves anyagok, amelyek az emberi szervezet egészére képesek hatni. Nemcsak a fizikai tünetekre, hanem a viselkedésre, a közérzetre és a hangulatra is befolyással lehetnek.

Hogyan kell helyesen tárolni az illóolajokat?

A minőségi illóolajok 100%-ig természetes anyagok, ami azt jelenti, hogy akár meg is romolhatnak. Elveszíthetik az illatukat, zavarossá vagy túl sűrűvé válhatnak, és ebben az állapotban akár az egészségünkre is károsak lehetnek. 

A mikroorganizmusokra, a fényre és a melegre is rettentően érzékenyek az illóolajok, emiatt sötét, száraz és hűvös helyen kell tárolni őket. Tilos belenyúlni az üvegbe vagy a bőrünkhöz érinteni a cseppentőt. 

Hűtőben tartva meghosszabbítható a szavatossági idejük, de gyerekektől minden esetben el kell zárni! A barna üveg a legalkalmasabb az illóolajok tárolására, mert ez megvédi a fénytől. A nyaka legyen szivárgásmentes, hogy ne érintkezzen az illóolaj a levegővel. Cseppentős kupakkal a legprecízebb és legkényelmesebb az adagolás, és nem baj, ha van rajta garanciazár is, amelynek köszönhetően biztosak lehetünk benne, hogy mi nyitottuk fel először. 

Fontos a körültekintő használat!

Az illóolajok egy része belsőleg is használható, de sok közülük csak külsőleg alkalmazható. Különös körültekintést igényel a belsőleges felhasználás, hiszen könnyen túladagolhatjuk, akkor pedig méreggé válik a csodaszer. 

Egy csepp illóolaj kitehet akár 40 csészényit ugyanannak a növénynek a főzetéből, úgyhogy nagyon oda kell figyelni az adagolásra. Ha az illóolaj szembe kerül, azonnal mossuk ki zsíros olajjal vagy vajjal, majd forduljunk orvoshoz!

Címkék: aroma, allinpackaging, tárol, csomagol, illóolaj, terápia, webshop, online, reklám