Kezdjük az alapoknál

Egy nyomtatóválasztó segítségével, ami a TechOffice oldalán érhető el, máris jobb készüléket szerezhetünk be, mint a használt változatok között válogatva. Ha nyomtatót vásárolunk, akkor jó tudni, hogy egy átlagos gép általában 7 évig tart ki. Természetesen ez sok tényezőtől függ, mint a minőség, a használat és a körülmény, amelyek között dolgozik. Nem mindegy, hogy hogyan használják őket a mindennapokban. Elég egy apró figyelmetlenség vagy egy rosszul berögzült szokás, és máris lerövidítettük a gép élettartamát.

Ilyen lehet például az, ha nem vesszük figyelembe a gyári kapacitást és bőven afelett nyomtatunk napi és/vagy havi szinten. Ha elfeledkezünk a rendszeres karbantartásról és tisztításról, az szintén ronthat a nyomtató állapotán. Számos változóból áll össze, hogy mégis mennyi lesz a nyomtató várható és tényleges élettartama.

Itt kezdődik a legnagyobb probléma a használt irodai nyomtatókkal kapcsolatban. Az élettartam már alapból csak egy becsült időtáv, hajszálpontosan nem határozható meg az előbbiekben felsorolt okok miatt. Egy használt változat esetében ez a becslés pedig még ködösebb, hiszen sok tényezőről nincs pontos információnk.

Ha nincsenek meg a papírjai, abban sem lehetünk biztosak, hogy hány éves. Nem voltunk ott minden nap, hogy lássuk, valóban betartották-e a gyári útmutatásokat a kapacitással kapcsolatban. Ha nincsenek meg a szervizelési adatok, akkor azt sem tudhatjuk, hogy mennyit és hogyan volt karbantartva. Az egész használt, irodai nyomtató vásárlás inkább hasonlít egy zsákbamacskára, mint tudatos beszerzésre és valódi megoldásra.

Felejtsük el az árcédulát

Ez az egyik első hiba, amit elkövetnek a vásárlók. Mindig először az összeget nézik meg, hogy melyik a legolcsóbb megoldás. Pedig az első és legfontosabb, hogy alaposan felmérjük az igényeinket és azokat a készülékeket keressük meg, amelyek ezeknek az elvárásoknak megfelelnek. Ha megvan az az 5-10 nyomtató, ami mindegyiknek megfelel, akkor már figyelembe lehet venni az árcédulát, de addig nem szabad, hogy befolyásoló tényező legyen.

Vigyázzunk a meglévő nyomtatóra

A készülék élettartama pár egyszerű lépéssel “házilag” is meghosszabbítható. Ilyen például az, hogy a görgőket rendszeresen tisztítjuk. Sok szennyeződés rakódik le rajta a használat során, ezért érdemes bizonyos időközönként ellenőrizni. A szkenner üvegfelületét is ajánlott takarítani. A fel nem használt tonert, festéket mindig az eredeti csomagolásában kell tartani.

Már az első használat előtt alaposan olvassuk el a műszaki leírást és segédletet. Csak olyan munkatárs használja a nyomtatót, aki tisztában van a működésével. A nyomtatóvásárlás nem egyszerű, de nem lehetetlen feladat, pláne profi segítséggel.

Címkék: techoffice, nyomtató, iroda, webshop, online, reklám