A kulcs a kilégzett hidrogén szintjében rejlik

Az USA-ban minden 10. ember irritábilis bélszindrómától (IBS) szenved, laktózintoleranciában pedig a világ 89 állama lakosságának 57%-a. Ezek mellett gyakori emésztési probléma még a vékonybéli baktériumok túlszaporodása (SIBO). A felsorolt betegségek bármelyike pontosan diagnosztizálható az Affidea Magyarországnál elvégezhető Hidrogén (H2) kilégzéses teszt segítségével. Ennek alapja, hogy egy speciális (laktóz, laktulóz vagy fruktóz) tartalmú folyadék elfogyasztásával a kilégzett levegő összetétele megváltozik. Így igazolható vele a tesztelt betegség jelenléte.

Egyszerre csak egyféle tesztoldat használható a H2-teszt során: a laktózzal a laktózintolerancia, a laktulózzal a SIBO, a fruktózzal pedig a fruktózintolerancia mutatható ki. 

Hogyan működik a H2-teszt a gyakorlatban?

A hidrogén az emésztőrendszerünkben keletkező gáz, melyet a szénhidrátok megemésztése során termelnek az anaerob (oxigént nem igénylő) baktériumok. E vastagbélben élő baktériumok normál esetben viszont nem találkoznak sem szénhidrátokkal, sem cukrokkal - korábban már megtörtént az emésztésük. Az anaerob baktériumok tehát csak a rendellenes emésztés során kerülnek kapcsolatba a szénhidrátokkal. A belőlük így képzett hidrogéngázok először a vérbe kerülnek, majd a tüdőbe - végül kilélegezzük. A kilégzett levegő révén képes jelezni a teszt az adott betegség meglétét.

Így készülhetünk fel rá

A H2-kilégzéses teszt egy egyszerű, mégis hatékony módszer, amely ráadásul nem is kellemetlen. Annak ellenére azonban, hogy egy fájdalommentes, nem invazív eljárásról beszélünk, szükséges hozzá némi előkészület:

1. Egy hónappal előtte: be kell fejeznünk a probiotikumok és az antibiotikumok szedését.

2. Egy héttel előtte: szüneteltessük a dohányzást, az antacidok, a hashajtók, a H2-blokkolók, a prokinetikumok és a PPI-k (savcsökkentők) szedését.

3. Egy nappal előtte: cseréljük könnyen emészthető, alacsony rosttartalmú ételekre étkezéseink eddigi tartalmát.

4. 12 órával előtte: már ne együnk semmit! Emellett innentől kezdve nem javasolt a cukorkaszopogatás, a rágógumi használata és a fogmosás sem.

A vizsgálat során többszöri kilégzéssel mérik fel a szakorvosok a lehelet hidrogénszintjét, melyek alapján felállítják a diagnózist. Az eljárás során számítsunk rá, hogy mérsékelten jelentkezhetnek az alapbetegség tünetei. A vizsgálat után pedig se aludni, se edzeni ne próbáljunk még néhány órán át. 

Címkék: kilégzés, diagnózis, lehelet, szakrendelés, affidea, emésztés, orvos, reklám