Ezek az eszközök speciális áramforrásokat, újratölthető akkumulátorokat, illetve egyes típusok fotóelemeket, a régebbi gépek hagyományos AA vagy AAA cellákat használnak a motor, a vaku és az elektronika tápellátására.

De még az akkuval és töltővel ellátott kamerákhoz is jól jöhet tartalékba néhány fotóelem vészhelyzetre, illetve, ha hosszabb túrára vagy terepre indulunk, ahol a töltés nem megoldott. Miért válaszd a 18650-Akku.hu lítium fotóelemeit

Az elemek nagyszerűsége

Napjaink celláinak ősét, az első szárazelemet ma már többféle kémiájú áramforrás váltotta fel, ezek szolgáltatnak tápot a hordozható elektronikai eszközöknek. Az elem kínálatban valamennyi ma használt típus és méret megtalálható. 

A legrégebb óta használt szén-cink elemek felett eljárt az idő alacsony hatékonyságuk és károsanyag-tartalmuk miatt. Jóval modernebbek és még ma is a legnépszerűbbek olcsóságuk miatt az alkáli elemek, amelyeknek a különféle hordozható zenelejátszók, elemes játékok köszönhetik az elterjedésüket.

De még ezeknél is korszerűbbek a tartós és könnyű lítium elemek, amelyek akár 7x hosszabb ideig működtetik a kütyüket, mint az alkáli elemek. A primer elemek mellett ma már tölthető akkumulátorokat is vásárolhatunk.

Milyen eszközökbe és miért vegyél lítiumos elemet?

A lítium elemek jelentik ma a legmodernebb technológiát az eldobható elemek között. Népszerűségüket annak köszönhetik, hogy jóval tovább képesek energiával ellátni az eszközöket, mint az alkáli elemek, továbbá könnyebbek, és széles hőmérsékleti tartományban működőképesek. Tartósságukra jellemző, hogy akár évtizedekig is kitartanak minimális önkisülés mellett.

Olyan eszközökbe javasolt lítium cellákat használni, amelyek alacsony és folyamatos terhelésnek vannak kitéve, így tökéletesek lehetnek például vérnyomásmérőkbe és más orvostechnikai eszközökbe, szén-monoxid mérőkbe, füstjelzőkbe, különféle órákba, elemes játékokba. 

Speciális lítium fotóelemek

Egy fényképezőgépet jellemzően változatos körülmények között használunk, így az áramellátását biztosító elemeknek  jól kell viselniük a hőmérsékleti eltéréseket. A lítium cellák képesek erre, illetve hosszú élettartamuk miatt is javasoltak. 

A fotóelemek között is többféle típus létezik, így mielőtt választasz, ellenőrizd a gép használati utasításában a megfelelőségét. A lítium cellák jó szolgálatot tesznek, ha nem akarsz sűrűn elemet cserélni, így túrákon, expedíciókon ideálisak. Emellett magas minőséget képviselnek, nagy kapacitásúak, ami például vakuzáshoz, a kijelző használatához, zoomoláshoz elengedhetetlen. Hosszan tárolhatók, így mindig kéznél lévő vészhelyzeti elemnek is tökéletesek. 

Néhány praktikával tovább növelheted az elemek élettartamát, így mindig használható lesz a kamerád a nagy pillanatokban. 

Címkék: akkumulátor, reklám