null

Egyfajta kedvcsináló jelleggel szemezgetünk az olasz italok között. Hisz fontos megállapítani, hogy a csizmaország nemcsak a történelme és a kulturája, hanem az italai miatt is különlegesnek számít.

Melyek a leginkább ígéretes olasz koktélok?

Manapság egyre inkább megkerülhetetlen itáliai remekmű az Aperol Spritz. Alapját a prosecco adja, a fenomenális összhatásról pedig Aperol, szóda és jég gondoskodik. Jó hír, hogy az iDrinks keserű likőr, illetve egyéb kategóriaoldalain mind az Aperol, mind a prosecco könnyen beszerezhető.

Ami az ízélményt illeti, a csodás nyári koktélt rendszerint egy szelet naranccsal szervírozzák. Kiváló választást jelenthet egy-egy klasszikus mediterrán vacsora előtt, vagy akár puszta hűsítő gyanánt.

Szintén roppant népszerű opciót jelenthet a velencei Bellini. Ennél a koktélnál meglepő módon az őszibarackpüré és a prosecco az, amely fenomenális elegyet alkot. Mondhatni a déli pezsgős zamat az, amire számítani lehet minden kortyban.

A téli időszakban milyen koktélokat érdemes választani a csizmaországból?

Hogyha épp Itália festőien szép tájain van lehetőségünk időt tölteni a téli időszakban, vagy csak kedvet kapunk az életérzéshez, akkor a Bombardino egyértelműen nyerő választásnak bizonyulhat.

Érdekesség, hogy a síparadicsomokban is sokan választják, például a története is oda köthető. Lényegében egy meleg tojáslikőr, amelynek a tetején tejszínhab gondoskodik a páratlan élményről. Ezt lehet még megbolondítani egy kis fahéjjal, no meg egy kis brandyvel akár.

Alternatív lehetőségként a Negroni kortyolását tudjuk még ajánlani. Egyébként az elkészítése sem nehéz, hiszen egy rész vermutot, egy rész gint, és egy rész Camparit kell egymással elkeverni. Utána pedig narancshéjjal díszítve máris elérhető a komplex hatás.

Természetesen a csodás olasz borok sem maradhatnak ki a sorból

Egyik ékes példa a Barolo, amely az északi vidék remekműve. Az úgynevezett rosso a Nebbiolo szőlőfajtából készül. Nagyrészt Torino városától délre, a Langhe borvidéken lehet vele találkozni.

Hogyha a napsütéses Toszkánát van lehetőségünk meglátogatni, akkor a Brunello di Montalcino bora számít kihagyhatatlannak. Egy-egy fenséges nyaralás apropóján a szardíniai borok is kiválóak, például a Cannonau az közülük, amelyik élre kívánkozik.

Sokan pedig a száraz olasz vörösbor, az ikonikus Chianti lelkes hívei. Toszkána szerte, vagyis az olaszok legnagyobb bortermelő régiójának első számú boráról beszélünk. Szavakkal nehéz leírni, micsoda páratlan élményt kínál. Ehelyett tényleg csak a kóstolást tudjuk ajánlani.

Címkék: idrink, reklám