Habár akadnak olyan hírességek (pl. Bruce Willis, Jason Statham vagy Vin Diesel), akik felvállalják és büszkén viselik kopaszságukat, de a férfiak többsége azért nem rájuk szeretne hasonlítani, hanem megmaradna inkább a jól bevált hajas fejbőrnél.

A kopaszodás ellen pedig sokféleképpen felvehetik a harcot – míg egyesek a samponokban és táplálékkiegészítőkben hisznek, addig mások a hajbeültetésben vagy épp a mikropigmentációban látják a megoldást.

Mennyire hatékonyak az otthoni megoldások?

Ide sorolhatunk minden olyan praktikát és terméket, amiket házilag is lehet alkalmazni. Azaz hajhullás elleni samponok és hajszeszek, vitaminok, gyógynövényes főzetek és így tovább. Már az elején lelőjük a poént: ezek a módszerek elenyésző hatásfokkal működnek. Hogy miért? Azért, mert teljesen rossz irányból közelítik meg a problémát. 

A férfiakra ugyanis jellemző a hormonális jellegű kopaszodás, amit a DHT-hormon okoz. Emiatt a hajhagymák nem kapnak elég tápanyagot, így nem tudnak hajszálakat növeszteni, végül teljesen elsorvadnak és végleges hajvesztés alakul ki.

A hajhullás elleni kozmetikumok lehet, hogy tartalmaznak hajerősítő és növekedést serkentő hatóanyagokat, de sajnos a DHT hatását nem tudják ellensúlyozni, így a meglévő hajat bár táplálják, de a hulláson nem segítenek. 

Ugyanez igaz az étrend-kiegészítőkre is, amik bár szintén támogatják a hajhagymák működését, viszont nem képesek semlegesíteni a DHT-t. Ezenfelül mivel az emésztőrendszeren keresztül szívódnak fel, a tápanyagok alig 10%-a jut csak el a hajhagymákhoz.

Elmondhatjuk tehát, hogy ezekkel a módszerekkel nemigen lehet megállítani a hajhullást.

A leghatékonyabb megoldás: a hajbeültetés

Ha valóban szeretnéd eltüntetni a kopasz foltokat és visszanyerni a dús frizurádat, akkor a legcélszerűbb, ha részt veszel egy hajbeültetésen. 

Ez egy olyan professzionális kezelés, melynek során a tarkótájékról erős, életképes graftokat (hajhagyma egységeket) szednek ki, amiket beültetnek a problémás területekre. Mivel ezekre már nem hat a DHT, így pár hónap alatt új hajszálakat növesztenek, a kopaszság eltűnik. Ami pedig a legjobb benne, hogy a hatása élethosszig tart.

Optikai “tuning”: a mikropigmentáció

Ha valamely okból kifolyólag a beültetés nálad nem jöhet szóba, akkor választhatod a mikropigmentációt is. Ez voltaképpen hajtetoválást jelent, melynek során a fejbőrödre apró, tüsis hajszálakat imitáló pöttyöket tetoválnak, amik vizuálisan azt a hatást keltik, mintha még mindig nőne haj az adott területen. 

Megelőzés szakszerűen: mezoterápia

Kezdődő kopaszodásnál a cél lassítani a folyamatot és támogatni a hajhagymákat, hogy minél kevésbé károsítsa őket a DHT. Erre jó módszer a mezoterápia, mely során egy DHT-blokkoló anyagot fecskendeznek be a fejbőbe, a hajgyökerekhez. Ha tehát hasonló problémával küzdesz, érdemes kipróbálni ezeket az innovatív eljárásokat.

Címkék: frizura, hajbeültetés, kopasz, artnhair, fodrász, reklám