Már csak az a kérdés, hogy milyen típusai vannak és, hogy azokat hol és milyen formában lehet felhasználni.

Ebben a cikkben minden fontos kérdésre választ adunk a vezetékkel kapcsolatban. 

Az MBCU kábelekről röviden

Az Elektrikstore.hu MBCU kábeleinek kapcsán fontos tudni, hogy ezek olyan típusú vezetékek, amelyeket a legtöbb esetben villamosenergia-elosztó hálózatokban, valamint családi házak villanyszerelési munkálatai során alkalmaznak. Kiváló megoldást jelentenek továbbá ipari jellegű épületeknél, ahol esetleg száraz vagy nyirkos a fal. 

Szerelhetőek falra, vakolat alá, esetleg falazatba, vagy éppen betonba ágyazva egyaránt. Kivételt képez ez alól a rezgetéssel, vibrációs, illetve csömöszöléses eljárással tömörített betonozás. Cserébe használható kültéren, olyan helyen, ahol közvetlen napsugárzástól védett a kábel. 

Az MBCU vezetékek több rétegből állnak. Ezek között szigetelőanyagok és pántok találhatóak, ezzel biztosítva az elektromos szigetelést, valamint a mechanikai védelmet. Ezt a  típust 300 és 500 V feszültségre tervezték, persze akadnak eltérő változatok, attól függően, hogy hol akarják őket használni. 

Az NYM-J kábelek esetében nincs szükség plusz védőburkolatra, a legtöbb esetben a falon kívülre kerülnek. Ez a változat szintén többrétegű, ezáltal megfelelő védelmet és szigetelést biztosít az elektromosság számára. Se környezeti hatások, se mechanikai terhelés nem lesz hatással a vezetékekre és azok működésére. 

Vezetékpár kérdése

Az MBCU kábelek, tehát az NYM-O, valamint az NYM-J vezetékek többféle vezetékpárral készülnek. Ez azt jelenti, hogy több vezetékkel gyártják őket, amiket különböző színekkel jelölnek meg. A kábelekben fázisvezetők is találhatóak, amelyek a lila, a fekete, illetve a barna színt kapták meg. A nulla vezetők a kékek, míg a sárga és a zöld színek a védővezetőket jelölik. 

Hol alkalmazzák őket?

Ezt a két típust legtöbb esetben a már említett lakóépületek villanyszereléséhez használják, mint a világítás, az aljzatok, vagy kapcsolók, esetleg egyéb elektromos berendezések bekötése. Bármely helyiségben jól jönnek, így alkalmazhatóak konyhában, fürdőszobában, garázsban, nappaliban, de még kamrában és mezőgazdasági épületekben is.

Mindig fontos azonban az elektromos biztonsági előírások betartása. A szakemberek ezzel tisztában vannak, azonban akadnak olyanok, akik saját maguk oldják meg otthon a villanyszerelési munkákat. Nekik különösen körültekintően kell eljárniuk, ha nem szeretnének sérülést okozni maguknak, esetleg egyéb problémába ütközni. 

De inkább ha tehetjük, akkor mindenképpen kérjük szakember segítségét, így sokkal biztonságosabb és hatékonyabb lesz a munka.

Címkék: világítástechnika, villanyszerelés, elektrikstore, webshop, kábel, reklám, online