A különféle tejtermékek tárolása már a kész termék esetében is nagy odafigyelést igényel. Gondoljunk csak bele, milyen higiéniai követelményeknek kell eleget tenniük a gyártóknak! Az érlelés folyamata sem éppen kockázatmentes, rengeteg kórokozó befolyásolhatja annak eredményességét. 

A következő cikkben most az UV-C csírátlanítási technológiát vesszük górcső alá és megtudhatjuk, hogyan hasznosítják ezt a gyakorlatban. 

Melyek a tejtermékek gyártási tevékenységének konkrét veszélyei?

A tejtermékek, sajtok gyártása során nagy eséllyel jelenhetnek meg olyan gombák és baktériumok, amelyeknek szaporodása komoly következményekkel járhat. A Hollandimpex csírátlanító eszközei az üzemekben is hasznosíthatók, ám alaposan át kell gondolni, hogy mely termékeket választjuk. 

A hosszú érlelési tevékenység és a párás környezet sajnos kedvez a káros kórokozók terjedésének, s egyik helyről a másikra vihetik át a fertőzést. A hagyományos légkezelő rendszerek szűrői és felületei ugyancsak megtelhetnek ezekkel a baktériumokkal, amely csak tovább ront a helyzeten. Tehát egy idő után a rendszer többet árt, mint használ, tekintve, hogy folyamatosan fertőzni fogja a légteret. 

Az UV-C lámpás technológiával azonban szerencsére minimalizálhatjuk ezeket a kockázatokat. 

Fertőtlenítés UV-C sugárzással

Az UV-C lámpák a csírátlanítás során játszanak nagy szerepet. A germicidlámpák képesek közel 254 nm-es, intenzív sugárzást kibocsátani, amelyek elpusztíthatják a légtérben szálló mikrobákat is. 

Ez a módszer abszolút környezetbarát, nem képződik melléktermék és túladagolni sem lehet. Ám azt szem előtt kell tartani, hogy nem minden módszer teljesen veszélytelen. A szabadonsugárzó lámpákat például tilos emberi jelenlét mellett működtetni, hiszen ezek közvetlen besugárzással dolgoznak. Szerencsére a légkezelő rendszerek esetében nem fenyeget minket ez a veszély. 

A légtér kezelése UV-C fénnyel

A termelés közben nem használhatók a szabadonsugárzó változatok, vagyis a légtér ugyanúgy kezeletlen marad. A bekerült baktériumok szabadon fertőzhetnek, szaporodhatnak a következő fertőtlenítési ciklusig. Ezért van szükség a termelőhelyiség levegőjének megfelelő, speciális kezelésére. 

Ebben az UV4AIR termékcsalád képes segédkezni. A légcsatornába beépített berendezések esetében a ventilátor is dolgozik, ám germicidlámpák biztosítják a levegő csírátlanítását. Ennek köszönhetően folyamatosan csíramentes levegő áramlik be az üzembe.

A konkrét munkafolyamat kezelése pedig speciális UV-alagút kiépítésével oldható meg. Ez a produktum és a csomagolás kezelését egyaránt garantálja. 

Az UV-C technológia alkalmazásával tehát nemcsak a levegő és a felületek tisztasága biztosítható, de a selejt száma is csökkenthető.

Címkék: sajtüzem, germicidlampa, fertőtlenít, tejtermék, tej, reklám