Ezeket kell első körben átgondolni

Alapvetően két különböző típusú fűnyíró traktort különböztetünk meg: a fűgyűjtős és az oldalkidobós változatot. Az oldalkidobós változat esetében nincs lehetőség a fűnyesedék gépi összegyűjtésére, a fűgyűjtős változatnál viszont opcionálisan a traktor mögött hagyható az apríték.

Mulcsozó nyírás használatára mindkét típusú eszköz esetében van mód. Egyes traktorok esetében ez extrának számít, másoknál az alapfelszereltség részét képezi. Ha erre van igénye, akkor mindenképpen nézze meg a termék adatlapján, hogy az Ön által kiszemelt eszköz képes-e erre. Ezzel a funkcióval természetes módon lehet trágyázni a gyepet, ami elősegíti annak egészséges fejlődését.

A motorral kapcsolatos kérdések

A fűnyíró traktorok többsége léghűtéses. A motor márkája egyáltalán nem mindegy, hiszen az egyes gyártók motorjai eltérő élettartamúak. A Briggs & Stratton rendkívül népszerű, nem véletlenül, hiszen a megbízhatóságáról vált ismertté.

A motorválasztás esetén érdemes figyelembe venni a domborzati viszonyokat. A dombos, meredekebb emelkedőkkel rendelkező terület vágásához erős, olajszivattyús, nyomó olajzású motorra van szükség, így nem léphetnek fel kenési problémák.

Akadnak egy-, illetve kéthengeres motorok is. A kéthengeresek értelemszerűen jóval erősebbek, nyomatékosabbak, könnyebben és hatékonyabban lehet velük dolgozni. Természetesen egy kisebb, sík terület gondozásához megfelelő lehet egy egyhengeres motorú fűnyíró traktor is adott esetben.

A fűnyíró traktorok extra funkciói

Télen sem kell feltétlenül egy fűnyíró traktornak a garázs mélyén rostokolnia. Egyes modellek elé lehet szerelni hótoló lapátot, így a hóeltakarításban is hasznát lehet venni egy ilyen gépnek. Akár szórókocsit is lehet kapcsolni a traktorhoz, így a síkosságmentesítés is könnyen elvégezhetővé válik. A szórókocsival nyáron akár a műtrágyát is ki lehet juttatni a kívánt területre.

A jobb felszereltségű fűnyíró traktorok kényelmi funkciókkal is rendelkeznek. Ilyen az üzemóra számláló, amely a következő szerviz időpontját segít észben tartani. A hidrohajtású traktorok esetében a tempomat is rendelkezésre állhat, amely ugyanúgy működik, mint az autók esetében. A beállított tempót egészen addig tartja, amíg azt meg nem változtatjuk.

A Husqvarna egyes traktorjaiban a mulcsozó funkció úgy is beállítható, hogy le sem kell ehhez szállni a gépről. Bizonyos modellek pedig kulcs nélkül is indíthatók. A webáruházakban a termékek adatlapját minden esetben érdemes alaposan áttanulmányozni, ahonnan a fent taglaltak mindegyike kideríthető.

Címkék: Husqvarna, hq-budapest, fűnyíró, traktor, webshop, online, reklám