A home office, azaz az otthon végzett irodai munka ma már teljesen elfogadottnak számít, és egyre több cég él ezzel a lehetőséggel, ha munkavállalókat keres. Ennek köszönhetően a távmunka már a kismamák, kisgyermekes anyukák számára is elérhetővé vált, így valamelyest könnyebb összeegyeztetni a gyereknevelést és a háztartási munkákat a munkahelyi követelményekkel.

A mozgást viszont akkor sem mellőzhetjük: a rendszeres testmozgás elengedhetetlen ahhoz, hogy egészségesek és fittek maradjunk, különösen most, amikor az emberek rengeteg időt töltenek a számítógép előtt. Az alábbiakban bemutatunk néhány mozgásformát, amelyeket a távmunkázó anyukák könnyen elvégezhetnek otthonukban, hogy megőrizzék a testi – és lelki! – egészségüket.

Egyes gyakorlatokban pont az a jó, hogy idő szűkében elég belőlük napi 10-15 perc ahhoz, hogy javítsunk az állóképességünkön. A helyben kocogás, szökdelés nem igényel semmilyen eszközt, míg például az ugrókötelezéshez elegendő egy ugrókötél. Akár gyermekünket is bevonhatjuk a mozgásba: nemcsak példát mutatunk neki ezzel, de még a mozgás szeretetét is átadjuk neki.

Szintén az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb gyakorlat a guggolás. Nagyszerű módja annak, hogy erősítsük a lábakat, a combizmokat, a farizmokat és az ágyéki izmokat. Ezen kívül javítja az egyensúlyt, a koordinációt és a testtartást is. Kocogással kiegészítve az egyik legjobb alakformáló mozgásforma, ha helyesen végezzük. Hasonló a helyzet a Jumping Jack gyakorlattal: egy nagyszerű kardio edzés, amelyet otthon is könnyen el lehet végezni. A gyakorlat segít a szív és a keringési rendszer erősítésében, és az egész testet átmozgatja.

Hasznos lehet elsajátítani néhány jóga ászanát is, mellette pedig a jógalégzést gyakorolni. Számos olyan jógastúdió üzemel, ahol baba-mama jógát is lehet tanulni, vagy a jógának olyan formáját, ami kifejezetten a nőiségre koncentrál. A gyakorlatok helyes elsajátítása után otthon is gyakorolhatjuk ezt a testre és lélekre is jótékony hatással bíró mozgásformát, napi 20-30 perc már megteszi a hatását.

A női Aviva torna is említést érdemel, mivel a teljes testet átmozgatja, ezáltal serkentve a vérkeringést. Célja a test, a lélek és az elme egységének megerősítése, valamint az egészséges testtudat kialakítása. A kifejezetten a nők számára fejlesztett változat célja, hogy a női test sajátosságait figyelembe véve alakítsa ki az egészséges női testképet. Az Aviva torna gyakorlatai mozgásokból, légzőgyakorlatokból és meditációból állnak, amelyek összehangolják a testet, az elmét és a lelket.

Az Aviva torna többek között javíthatja a testtartást, az izomerőt, az egyensúlyt és a légzést, valamint csökkentheti a stresszt és az általános feszültséget. Gyakorlatai erősíthetik az izmokat, különösen a hát-, has- és medenceizmokat, valamint képesek csökkenteni még a menstruációval járó görcsös fájdalmakat is. Sőt: még a menopauza tünetei is mérséklődhetnek. Ha elsajátítottuk a mozdulatokat, akár otthon is folytathatjuk ezt a remek mozgásformát.

Címkék: valtozasmuhely, aviva, jóga, kismama, torna, reklám