null

Ilyen ellentmondásos étel a popcorn is, melyről bizony hallhatunk érveket és ellenérveket is. Egy azonban biztos: a legtöbben inkább a nem felé billentik a véleményüket.

Cikkünkben tisztázzuk, hogy mi az igazság erről az ételről, és mellőznünk kell-e, ha fogyókúrán vagyunk.

A popcorn jellemzői

A pattogatott kukorica kalóriatartalmát könnyen megnézhetjük a Diet.hu oldalon lévő kalóriatáblázat segítségével. Ezáltal nyilvánvalóvá válik, hogy a térfogatához képest kevés a kalóriatartalma. A beltartalmát tekintve A-vitaminban, E-vitaminban, B-vitaminban és magnéziumban gazdag, ami jót tesz a szervezetnek, ezen kívül a rosttartalma is magas.

Mik tehát az érvek a popcorn fogyasztása mellett?

  1. Mivel nagy a térfogata, ezért gyorsan eltelít és ezáltal elmúlik az éhségérzet. A speciális popcorndiéta lényege éppen ebben rejlik, ugyanis ebben az a szabály, hogy minél több főétkezést váltsunk ki pattogatott kukoricával. Ezáltal alacsony kalóriabevitellel jóllakottságérzetet idézhetünk elő, így a napi kalóriamennyiség csökkenthető.
  2. Magas a rosttartalma, ami felgyorsítja az anyagcserét, megfelelő folyadékmennyiséget fogyasztva pedig a popcorn kipucolja a beleket is. A magas rosttartalom további előnye, hogy csökkenti a koleszterinszintet.
  3. Finom, ezért nem esik nehezünkre a fogyasztása, nem kell magunkba erőszakolni, hanem nagyon szívesen elcsemegézzük.
  4. Vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt építi a szervezetet.

És akkor most lássuk az ellenérveket!

  1. Mint minden más egysíkú diéta ez is hiánytünetekhez vezethet. Ha popcorndiétába kezdesz, akkor az étkezésed nem lesz változatos, ezáltal fontos vitaminok, ásványi anyagok, mikro- és makroelemek fognak hiányozni a táplálkozásodból. Ez pedig nem lesz jó hatással a szervezetedre.
  2. A moziban és a boltokban kapható popcornok rengeteg adalékanyagot tartalmaznak, például sót, cukrot, zsírokat, melyek a diéta szempontjából károsak.
  3. A fűszerezett popcornok egyéb ízfokozókat tartalmaznak, amik a szervezet számára egyáltalán nem hiányoznak.
  4. Ha nem figyelsz oda a mennyiségre, akkor könnyen túlzásba eshetsz, így felesleges kalóriákat viszel be.

Mi tehát az igazság?

Az igazság valahol mindig az arany középúton van. Fogyassz nyugodtan popcornt abban az esetben is, ha éppen diétázol, azonban figyelj oda arra, hogy változatos legyen az étrended! Ne egyél meg belőle nagy mennyiséget, valamint keresd a natúr változatokat, melyeket te magad fűszerezhetsz meg egészséges zöldfűszerekkel vagy izgalmas chilivel.

A pattogatott kukorica tehát nem ördögtől való finomság akkor sem, ha fogyni szeretnél, azonban tartsd be a fenti szabályokat! Csak időnként fogyaszd, valamint készítsd el a saját egészséges változatodat! A popcorndiéta azonban javaslatunk szerint inkább kerülendő, hiszen az egyoldalú táplálkozás egyáltalán nem egészséges. 

Címkék: kalória, popcorn, reklám