Az egyik ilyen, ha rendszeresen felkeresed a Keresztlabda oldalán található Napi Érdekességek rovatot. Itt nincsenek rémhírek, nem kell óránként elszörnyülködnöd valamin. Van viszont rengeteg érdekes tény, amikről korábban talán még sosem hallottál. E módon szélesítheted ismereteidet a nagyvilágról, s ki tudja, talán egy műveltségi vetélkedőben egyszer még hasznát is veszed ezeknek az információknak!

Milyen érdekességekről van szó?

Mennyire vagy jártas a történelmi kérdésekben? Na és hogy állsz a biológiával? Ha nem mostanában voltál iskolás, akkor lehet, hogy ezek az ismereteid már megfakultak. Talán bizonyos dolgokra nagyjából emlékszel, de az is lehet, hogy sok mindent már teljesen elfelejtettél. A jó hír, hogy most felidézheted a tanultakat, sőt, újakkal gyarapíthatod a tudástárad.

Megtudhatod például, hogy melyik amerikai elnökről készült az első fénykép. Nem másról, mint John Quincy Adamsről van szó, aki 1767-ben látta meg a napvilágot Massachusettsben. Ő volt az USA hatodik elnöke az 1800-as évek első felében.

A “nagy londoni szmogról” hallottál már? Rendkívül drámai mértékű volt, gyakorlatilag feketévé vált az ott lakók arca, mire hazaértek a munkából otthonukba. Gondolj bele, milyen rémisztő lehetett! És azt tudtad, hogy a svéd fővárosban, Stockholmban keresztül-kasul lógtak a telefonkábelek kezdetekben? A telefon feltalálásakor, a 19. század végén óriási tornyokból feszítették ki a vezetékeket, így 5000 kilométer hosszúságban lógtak a kábelek.

Tudj meg többet a környezetünkről!

A körülöttünk lévő élővilág számos titkot, meglepetést rejteget egy földi halandó számára. A tudósok még a mai napig is fedeznek fel új fajokat, vagy a már ismertekről megtudnak újabb információkat.

A “patkánykirályról” megtudták, hogy olyan szoros csomót képes készíteni, amit még a világ legagyafúrtabb cserkésze sem tud kioldani. Minderről a Németországban található Mauritianum Múzeumban tudhatsz meg többet, vagy elég az is, ha ellátogatsz a fent említett honlapra.

Az úgynevezett “utánzó polip” más állatok utánzásával rejtőzik el az ellenségei elől. Igazán agyafúrt megoldás arra, hogy növelje a túlélési esélyeit. Őt nyugodtan hívhatjuk az óceán színészének.

Érdekel a jövő?

Amennyiben nemcsak a múlt és a jelen környezetünk, hanem a jövő is érdekel, akkor is érdemes felkeresned a Keresztlabda Napi Érdekességek rovatát. Gondoltad volna, hogy ha így folytatja az emberiség az óceánok szennyezését, akkor 2050-re több lesz bennük a műanyag, mint a hal?

Szerencsére számos vállalat látta már be, hogy nem pusztíthatjuk így tovább a bolygót. Sajnos a műanyag bár roppant praktikusnak tűnhet, több száz esztendeig is eltarthat, amíg lebomlik, világítanak rá a kutatások.

Címkék: érdekes, keresztlabda, kvíz, feladat, matek, történelem, online, irodalom, reklám