Sajnos nem minden esetben látjuk vagy észleljük ezeket a helyzeteket, és sok esetben az állat hirtelen bekövetkező rosszulléte jelzi a mérgezés gyanúját. Mit tehetünk, ha megtörtént a baj? Cikkünkben igyekszünk tanácsokat adni a gazdik számára.

A kutya, aki mindent megeszik

Ha a kutyája hajlamos arra, hogy mindent megegyen, ami a szeme elé kerül, akkor erről nem lesz egyszerű leszoktatni. A kezdeti időszakban érdemes a Vitalpet webáruház szájkosarai közül választani egy megfelelőt az állat számára, ezzel fizikailag tudjuk megakadályozni a különféle tárgyak, növények elfogyasztását. 

Hosszú távon azonban mindenképpen érdemes foglalkozni a témával, hiszen ezt a viselkedést nagyon sok minden okozhatja, kezdve a különböző hiánybetegségekkel, de más egészségügyi problémák is előidézhetik. Vitamin-, ásványianyag- vagy akár enzimhiány miatt is behabzsolhat mindent, ami a szeme elé kerül, de akár mentális, lelki vagy viselkedési problémák is állhatnak a háttérben.

Ha az orvos mindent rendben talál, akkor a kutyatréner különböző módszerekkel próbálhatja rávenni a kutyát, hogy felhagyjon ezzel a tevékenységgel, azonban, ha ez sem sikeres, akkor kénytelenek vagyunk rendszeresíteni a szájkosár használatát.

Mikor gyanakodjunk mérgezésre?

Ha az egyébként egészséges kutya viselkedése hirtelen megváltozik, ha különböző idegrendszeri tünetek jelentkeznek, például remegést, izomgörcsöket, szédülést, eszméletvesztést, vagy egyéb tüneteket tapasztal, akkor haladéktalanul vigye az állatot orvoshoz!

Hányás, nyáladzás, nehézlégzés vagy levertség, láz is jelezhet mérgezést, ezért akkor is vigyük orvoshoz, ha úgy látjuk, hogy már jobban van.

Mit tegyünk, ha mérgezést tapasztalunk?

Amellett, hogy az állatot állatorvoshoz visszük, próbáljuk megtalálni a mérgezés forrását és azt tanúk jelenlétében összeszedni és magunkkal vinni. Készítsen fényképet is a helyszínről és a bizonyítékokról!

Milyen következménye van az állatkínzásnak?

Az 1998. évi XXVIII. törvény (Állatvédelmi törvény), valamint a Büntető Törvénykönyv 244. §-a védi az állatokat és bünteti az állatok bántalmazását, kínzását, elpusztítását, a méreggel történő pusztítást pedig minősített esetként 1-5 éves szabadságvesztéssel bünteti.

Ilyen esetben mindig tegyen rendőrségi feljelentést még akkor is, ha ismeretlen a tettes. Az esetet a Polgármesteri Hivatal Jegyzőjénél is jelezze!

Kedvencünk túlélési esélyeit növeli az időben történő állatorvosi kezelés, melynek keretében általában hánytatás, vízhajtás vagy aktív szénnel való megkötés történik. Ne késlekedjen, ha úgy érzi, hogy baj történt, azonnal forduljon orvoshoz! Ezen kívül mindig figyeljen oda a kutyára és ha szükséges, használjon szájkosarat.

Címkék: vitalpet, szájkosár, mérgezés, reklám, webshop, kutya, online