Ajtókra mindig is volt és van is szükség, viszont manapság nagy hangsúlyt fektetünk a minőségre. A legtöbb olcsóbb változatnak köze sincs a fához, nem szigetel rendesen, sok esetben tényleg csak beltéri megoldásnak választhatóak. A műanyag sok esetben jó választás lehet, ha jól szigetelő típusra van szükség, azonban egy konyhához, fürdőszobához, nappalihoz már nem mindegy, hogy milyen kerül beszerelésre.

Az ajtó gyártás menete

Mielőtt felújításra vagy átalakításra kerül sor, mindenképpen el kell gondolkodni azon, hogy szeretnénk-e az ajtókat és azokkal együtt az ajtófélfákat kicserélni. Amennyiben úgy döntünk, hogy itt az ideje nagyobb beruházásba fogni, akkor már csak azt kell eldönteni, hogy milyen fajtára essen a választás. A Szalafa az ajtó gyártás során több mindenre is ügyel, ami nagy előny lehet, ha nem tudjuk, hogy mekkora és milyen típusra van szükségünk. 

Az ajtó gyártás menete onnan indul, hogy lemérjük, esetleg leméretjük, hogy mekkora a nyílás mérete. Innentől fogva már van egy méret, amiből ki lehet indulni. Egy kisebb ajtó esetében nem okozhat problémát az anyag, viszont néhány esetben, amikor egy nagyobb nyílásról van szó, ott már gondot jelenthet, ha a gyártó nem minőségi anyaggal dolgozik. Fontos tehát megbízható helyről beszerezni az ajtókat, mint például a Szalafa, akik több mint 30 éve foglalkoznak ezeknek a termékeknek a gyártásával. 

A tervezés előtt azonban el kell dönteni azt is, hogy milyen stílusú legyen az ajtó, miből és hogyan készüljön, legyen-e benne üvegrész, esetleg tolóajtóra van-e szükség. Amennyiben sikerül megfelelő döntést hozni, akkor láthatjuk, hogyan találkozik az esztétikusa megjelenés a funkcionalitással.

Az ajtók típusai

Jelenleg több olyan ajtó van a piacon, amelyek megfelelhetnek egy családi házba. Az egyik ilyen a minimal trend-line kollekció, amit úgy terveztek meg, hogy az illeszkedjen a modern, minimalista lakberendezési irányvonalhoz. A belső ajtók egyik fő jellemzője, hogy erőteljes és szigorú vonalvezetést kaptak. Az ajtók furnér borítást kaptak, felületüket pedig egy fém csíkkal, esetleg furnér filével osztják fel. Kedvelt megoldás konyhába és fürdőszobába, ahol tartós és minőségi darabra van szükség. 

Másik kedvelt megoldás az üveg- és tolóajtók, hiszen ezek nemcsak modernek, hanem a segítségükkel, a tereket jóval világosabbá és tágasabbá tehetjük. A beltéri ajtóknak minden szárnyát üvegből gyártják, amihez egy speciális vasalásos eljárást alkalmaznak. Az ajtólapok víztiszták vagy savazottak lehetnek. Igény esetben azonban az üvegfelületre savmarás vagy gravírozott mintát kérhetünk, amely önmagában díszíti az otthonunkat. 

Klasszikus beltéri ajtók otthonra

Természetesen nincsen szükség arra, hogy az ajtó kérdését is túlgondoljuk. Amennyiben úgy döntünk, hogy maradunk a rég bevált, klasszikus típusnál, akkor szerencsénk van, hiszen a Szalafa még mindig gyártja ezeket a darabokat. A belső ajtókra jellemző a tradicionális formavilág, valamint a nemes anyagok egyaránt. Általában cseresznye, dió és tölgy használatával készülnek. Nem fognak tehát egy-két év múlva tönkremenni és elhasználódni, hiszen valódi fából is kérhetjük őket. A modellek alap élkerekítéssel és domború betétekkel, valamint polírozott beszegő lécekkel mutatnak igazán szépen az otthonunkban. Egy klasszikus ajtó tehát mindig jó megoldás, főként, ha dísztokot is kérünk hozzá. 

Ami pedig a modern változatokat illeti, az itt kapható ajtó modellek minden környezetben megállják a helyüket. Akik tehát kedvelik az egyszerűséget, nem akarják túlbonyolítani az ajtó választását, azoknak tökéletes megoldást jelentenek a klasszikusok modern kivitelben. A belső ajtószínek, valamint a profilok összehangolásával pedig bármely lakásban jól mutatnak. Bátran alkalmazhatunk világosabb vagy sötétebb árnyalatokat, hiszen még egy fehér fal esetén is ki tudnak tűnni. 

Manapság tehát a beltéri ajtók gyártásának menete attól is függ, hogy a vásárlóknak milyen igényei vannak. Nem ugyanúgy készülnek a fából, a műanyagból, az MDF-ből készült típusok sem, ahogy a nyitható és a tolós változatok sem. Mindenekelőtt a méretet és a színt kell meghatározni, aztán jöhet a folyamat többi része. 

Címkék: szalafa, ajtó, webshop, online, reklám