Egyes esetekben csak külső források bevonásával biztosítható a pénzügyi stabilitás, azonban a vállalkozás szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy az mekkora extra terhet jelent. A faktoring kedvező feltételekkel kínál finanszírozási lehetőséget főként a hosszú fizetési határidejű számlák miatt nehéz helyzetbe került cégek számára a cash flow javítására.

Mi a faktoring?

A faktoring a vállalkozás finanszírozásának azon módja, melynek során az igénybe vevő cég eladja a még le nem járt, halasztott fizetésű számláit vagy egyéb követeléseit a faktornak. A FlexiBill a digitális faktoring révén kínálja ezt a lehetőséget még gyorsabb és egyszerűbb formában minden méretű és bármilyen szektorban tevékenykedő cég számára. 

A faktorálás jellemzően 3 szereplős ügylet, amelyben a szolgáltatást igénybevevő eladó vagy szállító, továbbá a számlát megvásárló faktor, valamint a vevő vesz részt. Több fajtája létezik, annak megfelelően a szereplők köre bővülhet vagy szűkülhet. 

Milyen előnyökkel jár a faktorálás?

Legfőbb előnye, hogy a számlák lejárta előtt bevételhez segíti az eladót, így az stabilizálni tudja pénzügyi helyzetét, biztosítani tudja a cég működését, valamint a fejlesztéseket, beruházásokat. 

A faktor a számlakövetelések megvásárlásával a követelések nyilvántartását és kezelését is magára vállalja a megállapodás értelmében - egyes esetekben a behajtást is intézi -, így leveszi az ezzel kapcsolatos adminisztrációs terhet a szállító válláról. 

További előnye, hogy védelmet nyújt a vevők fizetési késedelme ellen, illetve a vevőminősítés révén csökkenti az együttműködések kockázatát. 

Hitel vs. faktoring

Mindkét finanszírozás a likviditás, a cash flow helyreállítását, ezáltal akár fejlesztési célokat szolgál, azonban a faktoring több szempontból is kedvezőbb a hitelnél:

- Gyors, egyszerű és átlátható.
- Bárki számára elérhető, legyen az induló vállalkozás vagy rutinos, már meglévő vállalkozás, ugyanis a faktor a vevőket minősíti, nem az eladó hitelképességét vizsgálja. 
- Nem igényel fedezetet.
- Futamideje max. 180 nap.
- Nincs határokhoz kötve, így exporttevékenységet folytató vállalkozások számára is megfelelő finanszírozás.
- A faktoring díja alacsonyabb.

A kockázatot tekintve kétféle típusa létezik, a visszterhes és a vissztehermentes. A visszterhes faktoring esetén a vevő nemfizetése esetén a fizetési kötelezettség visszaszáll az eladóra, míg vissztehermentes faktorálás esetén a faktor viseli a teljes kockázatot.

Hol vehető igénybe?

A nagyobb bankok mellett is működnek faktorházak, azonban már az MNB felügyelete alatt álló, bankfüggetlen faktorházak is kínálnak ilyen szolgáltatást. Közöttük vannak olyanok, amelyek digitális faktoring szolgáltatást nyújtanak, vagyis a teljes folyamatot kényelmesen, egyetlen gombnyomásra, 100%-ban online intézik.

Címkék: flexibill.hu, faktoring, reklám