Miért szükséges a kiber higiénia?

Kulcsfontosságú, hogy az IT-infrastruktúrákat alaposan átgondoljuk. Az összes rutineljárást, amelyet az IT-adminisztrátorok és felhasználók végeznek az adatok, eszközök és hálózatok biztonságának és egészségének megőrzése érdekében, „kiber higiéniának” nevezik.

Amennyiben egészségük és biztonságuk meghatározott higiéniai eljárások betartásától függ, az informatikai rendszerek és az emberek nem különböznek egymástól. Fontold meg a következő bevált módszereket, függetlenül attól, hogy rendszergazda vagy végfelhasználó vagy, hogy elkerüld a kibertámadásokat, az esetleges rendszerleállásokat és az adatszivárgást.

Szerezz be nagyszerű szoftvereket a Szoftver.hu weboldaláról, hogy megőrizd adataid biztonságát, és feltárd a réseket a pajzson!

Az IT-leltár központi felügyelete és menedzselése

Nem tudjuk menedzselni azt, amit nem értünk. Valós idejű ellenőrzésre van szükségünk a teljes IT-leltár felett, hogy a jó kiber higiéniát a cégen belül forgalmazott összes hardveren és szoftveren megőrizzük. A cégeknek tudniuk kell, hogy melyik felhasználó melyik eszközön melyik programot használja, különösen, ha saját készülékükről működnek. 

Rendszergazdaként a mi felelősségünk annak biztosítása, hogy figyelmeztesük a céget, ha egy hálózati eszköz veszélyes szoftvert használ, valamint hogy figyelemmel kísérjük a telepített hardver elérhetőségét és esetleges hibáit.

Elavult szoftverek frissítése

Tudtad, hogy a kibertámadások egyik fő oka az elavult szoftverek alkalmazása? Az IBM 2020-as közvélemény-kutatása során a Ponemon Institute azt találta, hogy a közelmúltban adatszivárgáson átesettek 42%-a szerint a probléma egy régi alkalmazásnak volt köszönhető, amelyhez elérhető volt a frissítés, de még nem hajtották végre. 

A kiberbűnözők gyakran a régi szoftverek hibáit keresik, hogy beléphessenek egy vállalat hálózatába. Szükségünk van egy eljárásra, amely automatikusan ellenőrzi a teljes hálózatot, hogy nem hiányoznak-e javítások, és frissítéseket futtatunk a háttérben, hogy ez ne forduljon elő.

Rendszeres biztonsági adatmentés

Az adatvesztést hardverproblémák, áramkimaradások, vírusfertőzések okozzák, és a végfelhasználók is törölhetik véletlenül a fájlokat. Például a zsaroló programot, egy veszélyes vírust, amely titkosítja a számítógép tartalmát, a hackerek arra használják, hogy állítólagos zsarolással zsarolják a vállalkozásokat, és csillagászati ​​összegeket követelnek tőlük az adatok visszaszerzése érdekében. Időt és pénzt takaríthatunk meg, ha minden fontos fájlról biztonsági másolatot készítünk.

Látogass el a Szoftver.hu honlapjára, és szerezz be hasznos programokat adataid védelme érdekében!

Címkék: kibertámadás, hálózat, informatika, szoftver, számítógép, biztonság, reklám