Egy elektromos autó üzemeltetése, használata egyszerűbb, mint gondolnánk, de szükséges meghoznunk pár fontos döntést, ami hosszú távon garantálja a minőségi autózást. Idetartozik a töltővásárlás is.

Megfelelő teljesítmény és a helyes csatlakozó

Elektromos autó és elektromos autó között is rengeteg különbség van, pláne, ha a felvenni kívánt áramerősségről beszélünk. Érdemes tájékozódni a töltőállomás telepítése előtt szakértő oldalakon, például az EautóTöltőkábel.hu honlapján. Egyes járműveknek elegendő 3,7 kWh-t, de találhatunk igazán nagy étvágyúakat is, amik 22 kWh-t igényelnek. Ez azért fontos, mert egy 3,7 kWh-s autót szinte bármelyik, nagyobb kapacitású töltőállomással fel lehet tölteni, viszont 3,7-nél nem lesz nagyobb a teljesítmény, mivel ennyit képes felvenni az autó egyszerre.

A töltési idő elsősorban a töltő képességeitől függ, így erre kiemelten oda kell figyelni a kiválasztás során. Emellett természetesen a csatlakozók kompatibilitása sem mindegy, hisz nem szeretnénk abba a kellemetlen szituációba kerülni, hogy megvan az ideális töltő, de egyszerűen nem tudjuk összecsatlakoztatni az autóval. Például egy Type 2-es csatlakozó nem használható az első generációs Nissan Leaf esetében, kivéve, ha rendelkezünk a megfelelő adapterrel, ami plusz költséget jelenthet.

Melyik gyártót és kiegészítőt válasszuk?

Szerencsére gyártók tekintetében nem kell aggódnunk, mivel elég nagy a felhozatal és minőségi termékekkel találkozhatunk. A legtöbbjük garanciát is biztosít, valamint fejlesztési, javítási szolgáltatást is. Néhány példát említve: ott a Vestel, amely felhasználóbarát és hatékony töltőket készít, ezeket mind üzleti, mind lakossági felhasználásra. A Wallbox egy spanyol gyártó, ami igyekszik a lehető legjobb ár-érték arányon tartani termékeit szoftveres és hardveres szinten is. Természetesen mint ahogy sok más területen, úgy itt is képviselteti magát a kínai technológia a Besen és Duosida gyártón keresztül.

Kiegészítők tekintetében nagy a választék: vannak kábeltartók, terheléselosztók, valamint a hozzáférést korlátozó eszközök is. Utóbbira akkor lehet szükség, ha több ember is hozzáférhet a töltőállomáshoz, viszont olykor szükség van korlátozásra. Általában közterületeken lévő töltőállomásokhoz szokás használni.

A telepítés és annak költségei

Fontos, hogy minden körülmények között kérjük ki szakértő véleményét, valamint a telepítést is csak szakképzett villanyszerelő végezheti el. Meg kell vizsgálni az ingatlan elektromos hálózatát, mivel hosszú ideig kell bírnia akár a maximális terhelést is. Költségek tekintetében egy töltő kiépítése olcsóbb, mint elsőre tippelnénk: már 125.000 forinttól elérhető töltőállomás, de természetesen ezt befolyásolhatja a kiegészítők mennyisége is.

Címkék: töltőállomás, reklám