null

Hogy melyik típus mire jó, mikor melyiket érdemes használni, azt a felhasználási körülmények döntik el. Olvassa el a témában hasznos összefoglalónkat. 

Amikor a hézagkitöltés a cél

Az elemek mozgásából adódóan egy lakásban szinte mindenhol keletkezhetnek rések: a nyílászárók és a falak között, a fal és a padló találkozásánál, a mosogató és a kád körül, a járólap és a fal találkozásánál és még sorolhatnánk. A rések kitöltése egyszerűen megoldható megfelelő hézagtömítő anyagok használatával. A Festékpalota.hu szilikon tömítő kínálatában a legnagyobb gyártók különböző típusú fugázóit, ragasztóit találja. 

Két felület közötti hézagkitöltés esetén a cél, hogy a tömítőanyag rugalmas, sok esetben az időjárásnak ellenálló, UV-álló, jól szigetelő legyen. Erre a legalkalmasabb anyag a szilikon tömítő, amely szobahőmérsékleten vulkanizálódik.

Azonban egyáltalán nem mindegy, milyen anyagokhoz milyen szilikont használ, mivel az egyes anyagok nem egyformák. Figyelembe kell venni a hőmérsékletet, a hőingadozást, a vegyi hatásokat, esetleges extrém körülményeket, a felületek finomságát, valamint azt, hogy kül- vagy beltéren van-e szükség a hézagok kitöltésére. 

A szilikon tömítőanyagok típusai

Amennyiben nincsenek speciális igények, célszerű univerzális tömítőanyagot választani, olyat, amely a lakás legtöbb helyiségében, a legtöbb típusú felületre használható, és amelyet könnyű kezelni. Jól tapad minden felületen, tartósan rugalmas, időjárási hatásoknak ellenálló, öregedés- és hőmérsékletálló.

Egyes típusai között a műszaki jellemzőkben lényeges különbségek vannak, ezeket a választásnál figyelembe kell venni:

  • Az ecetsavas szilikonok jellegzetes ecetszagukról ismerhetők fel, jól használhatók fürdőben, konyhában, csempéhez, kerámia padlólapokhoz, fugához, üvegfelületekre, nem mészbázisú építési anyagok esetén hézagkitöltésre. 
  • Vizes helyiségekbe az ún. szaniter szilikonok a legalkalmasabbak, ezek gombaölő ecetes adalékanyaggal ellátottak.
  • A neutrális szilikon szagtalan, általában üveghez, fémekhez, tükrök felragasztásához, mész- és cementtartalmú aljzatokhoz használható. 
  • Az akril szilikon száradás után festhető.
  • A hőálló szilikon kemencék, kályhák, kémények hézagkitöltésére alkalmas.

Réskitöltés szilikonnal

Bizonyos rétegvastagságon túl a kikeményedett réteg légmentesen elzárja az alatta lévőt, így meggátolja a vulkanizálódást, így általánosságban 5-6 mm mélységben és kb. 10-12 mm szélességben lehet szilikonnal fugázni. 

Minden esetben tiszta felületen használja, és a rést érdemes ragasztószalaggal körbevenni, hogy csak a szükséges helyre menjen az anyag. Érdemes elsimítani a felületet. Kinyomópisztollyal használható, a kötésidő pedig 24-48 óra. 

Címkék: festékpalota, szilikon tömítő, festék, reklám