Hogy ez minek köszönhető, figyelembe véve azt, hogy a környező országokban már a szakemberképzés tudásanyagába is bekerültek, annak próbáltunk utánajárni a BIOKAY vályogvakolatok segítségével.

Tele van az ország tévhitekkel és alulinformált felújítókkal, építkezőkkel. Most megpróbáljuk felderíteni, hogy mik a fő okai annak, hogy a vályog még mindig csak egy szűk réteg építőanyaga.

Nem a szegények építőanyaga

Talán az első és a legfontosabb tévhit, hogy a vályog a szegények építőanyaga. Való igaz, hogy régen mindenki ezzel építkezett, de nem azért, mert szegények voltak, hanem azért, mert nem volt más anyag.

Ha belátjuk azt, hogy a vályog is egyenértékű a téglával vagy a gipszkartonnal, akkor már egy lépéssel közelebb vagyunk az igazsághoz. Ha pedig még azt is hozzátesszük, hogy sokkal egészségesebb változatot jelent a vályog, akkor már nem is értjük magunkat, hogy miért nem vályogból akartunk építkezni annak idején.

Persze ehhez sok változás kellene: több szakember, több elérhető információ, olyan építészeti kiállítások, ahol nagy teret kapnak az ökotudatos építkezési módok, és persze olyan tüzépek vagy építőanyag-lerakatok, ahol a természetes építőanyagok is éppen olyan nagy hangsúlyt kapnak, mint a vegyi anyagokkal “dúsított” gipszkarton, diszperzit vagy az üveggyapot. 

A jó hír az, hogy egyre többen keresik a természetes építőanyagokat, amiben a BIOKAY vályogvakolatok csapata tökéletesen segíti az egészség- és környezettudatos embereket.

Közelebb van hozzád a tudás, mint gondolnád!

Ha érzel magadban arra affinitás, hogy egészségesebb otthont teremts magadnak és a családodnak, akkor egyrészt a BIOKAY vályogvakolatok által összeállított tudástár, másrészt pedig az általuk megszervezett képzések, műhelygyakorlatok lesznek a segítségedre.

A videók megtekintése, vagy a műhelylátogatás során neves szakemberek vezetnek be a vályog rejtelmeibe, és mutatják meg, hogyan tudsz a vályoggal dolgozni, hogyan tudod díszíteni, szigetelni, vagy éppen hogyan teremthetsz magadnak egészségbarát fűtési rendszert.

Ha érdekel egy olyan otthon, amely együtt lélegzik veled, ami télen tartja a meleget, nyáron pedig a hűvös levegőt, akkor mindenképpen megéri beleásni magad a témába. 

Tartósság és egészség: ökoház!

Végezetül kitérnénk arra a tévhitre, hogy ami vályogból készült, az nem lehet tartós vagy akár modern. Ezt megcáfolandó több hat- vagy hétszáz éves ház áll épen és sértetlenül, melyek favázára vályog került, míg akad számos modern svájci cég, aki a hipermodern gyárait is vályogból építi.

Ha a fentiek közül bármelyik aggasztott volna, akkor reméljük, sikerült meggyőzni arról, hogy igenis megéri elmélyedni a vályog használatában!

Címkék: vályogvakolat, biokay, építkezés, reklám