Ha nehezen tudod eldönteni, hogy az automata vagy a kézi öntözés mellett dönts, netalán nem találtad még meg a megfelelő permetezőket, kannákat, akkor tarts velem egy rövid cikk erejéig! Mindennek utánajárunk együtt!

Automata VS. kézi locsolás - Mikor melyik az előnyösebb?

Valójában mindkét típusnak megvannak a maga előnyei. Manapság mindenki az automatizáltság híve, azonban az AutomataÖntözőrendszer.com öntözőkanna kínálata gondoskodik azokról is, akik a hagyományosabb módszereket preferálják inkább. 

Az öntözőrendszer kiépítésének akkor van igazán értelme, ha úgy érzed, hogy nem jut időd a locsolásra, de a nagyobb területeken szintén érdemes automatizálttá tenni a folyamatokat. Viszont ha csak egy kisebb kert, néhány cserepes növény öntözéséről van szó, akkor felesleges, ilyen esetben bátran maradhatsz a kézi locsolásnál.

A kézi öntözés szabályai - Mivel, hogyan locsoljunk?

Régen, nagyanyáink és nagyapáink számára az volt a természetes, hogy két kannát töltöttek meg vízzel és bejárták az egész kertet velük. Ez ugyanakkor nem tette lehetővé a vízmennyiség szabályozását. 

Ha locsolót használsz, akkor figyelned kell arra, hogy ne legyen a földterület túlöntözve, ez ugyanis többet árthat a növényeknek, mint amennyit használna. Nem szabad továbbá locsolófej nélkül sem öntözni, mivel a cél az, hogy a víz egyenletesen áradjon ki. A locsoló alkalmazása nem mindenkinek ajánlott, főleg azoknak nem, akik nincsenek túl jó erőben.

A slagos módszerrel már kicsit egyszerűbb dolgod lesz. A csapra felszerelt slag könnyű és gyors megoldás. A növényeknek pedig olyan érzetet nyújt, mintha egy jó záporeső táplálná őket. 

Ha megvan az öntözés módja, jöhetnek az eszközök!

Majdnem biztos, hogy minden háznál van legalább egy slag. Ezek napjainkban polyesterrel erősített fallal készülnek, s akár 25 méteres változatokban is megvásárolhatod őket. 

Ennek ellenére még nagyon sokan részesítik mindig előnyben a jó öreg locsolókannát. Az 1,9, a 2,5, az 5 és a 13 literes darabok közül azt érdemes választanod, amelyik a leginkább illik a kertedbe. Tehát tedd fel a kérdést, hogy mégis mekkora területet, hány darab növényt szeretnél öntözni? 

Ergonomikus fogantyúval, levehető szűrővel és hosszú kiöntővel egyaránt rendelkeznek a termékek. Találkozhatsz galvanizált kannákkal is, amelyeket akár hosszú éveken át hasznosíthatsz.

Végül, nem szabad megfeledkezned a kézi permetezőkről sem. A szórófejes termékek felfrissítik a növényeket, emiatt sokan a beltéri locsolás során alkalmazzák őket. 

A kézi locsolás eszközeit tehát akkor ajánlott beszerezni, ha csak néhány növény és a kisebb területek locsolása a cél.

Címkék: kanna, locsol, öntözés, automata, rendszer, reklám