A megfelelő étrend kialakításánál abból kell kiindulni, hogy a ló alapvetően legelő állat, ehhez alkalmazkodott az emésztőrendszere. Természetes körülmények között, legeltetve folyamatosan táplálkozik, gyomra a testéhez képest kicsi, így ennek megfelelően egyszerre kis mennyiségű táplálék felvételére alkalmas.

A ló táplálkozási jellegzetességei

A természetes körülmények között élő lovak maguk választják ki a számukra megfelelő takarmányt, amely fűből és friss növényekből áll. A mesterséges körülmények között tartott lovakat a sajátosságainak megfelelően kell etetni oly módon, hogy egészségüket megőrizzék, és az elvárt teljesítményt nyújthassák. 

A lovak – fogazatuk révén szemesen és szálasan is – aprítás nélkül képesek fogyasztani a takarmányokat. Takarmányozásukat ezen élettani sajátosságok figyelembevételével kell meghatározni. Gyakran, kis adagokban kell etetni, elegendő időt kell hagyni a rágásra. Egy átlagos hobbiló napi adagja kb. 8-10 kg minőségi széna, 4 kg abrak. A ló kényes a tápláléka, valamint az ivóvize tisztaságára.

Mivel a lovak gyomra érzékeny, az esetleges takarmányváltást fokozatosan, több napos átmenettel szabad csak megvalósítani.

A lótakarmányok alapvetően három kategóriába sorolhatók: 

  • Tömegtakarmányok – zölden és kaszálva, szárítva egyaránt: fűfélék, szénák, szilázsok.
  • Abrakfélék – zab, kukorica, árpa, búza – a gluténtartalom miatt meggondolandó.
  • Egyéb takarmányok és kiegészítők – a makro- és mikroelem szükséglet kielégítésére, a ló különböző fejlődési szakaszainak igényei szerinti vitamin és ásványianyag-tartalommal.



Kondicionáló lótápok

Az optimális lótáp kiválasztása nem egyszerű, egyrészt a széles termékkínálat miatt, másrészt a speciális igények, sajátosságok miatt. A manoequestrian.hu a legkiemelkedőbb lótápmárkák termékeit forgalmazza. Amennyiben egy lónak semmilyen betegsége, érzékenysége nincsen, tökéletes választás lehet egy fehérjében és rostban gazdag alap kondicionáló táp.

Amennyiben lova valamilyen átmeneti állapotban van, kiemelten fontos odafigyelni az ásványianyag- és vitaminbevitelre, erre szolgálnak a különféle speciális lótápok. Külön lótáp típus kapható idősebb lovak, valamint csikók számára, hiszen más-más szempontok szerint kell őket táplálni. A csikók magas fehérjeigénnyel rendelkeznek, az idősebb lovak számára pedig jó felszívódású és könnyen emészthető tápanyagok szükségesek.

A lómüzlik magában etetve vagy kiegészítő tápként adva optimális fehérje-energia arányuk miatt pozitív hatással vannak a ló egész szervezetére, táplálékfiziológiai szempontból megfelelőek. 

Lova igényeit szem előtt tartva válasszon lótápot, és lova nemcsak hálás lesz, hanem hosszú távon erős és egészséges is!

Címkék: manoequestrian, lovak, reklám