Az elhasználódás vagy a rossz karbantartás hibák, problémák és katasztrófák sorozatához vezethet, amelyekre reagálnunk kell. 

A fekmester.hu oldal megosztotta velünk, hogyan miként lehet vigyázni a vízpumpára.

A vízszivattyú a motor belsejében található, és az olajszivattyúhoz hasonlóan az autó alapvető része. Ha a vízpumpa meghibásodik vagy a meghibásodás bármely tünetét mutatja, a következmények nagyon súlyosak és költségesek lehetnek. Lehet, hogy egész motort cserélni kell! Az ezzel az alkatrésszel kapcsolatos problémák akkor jelentkezhetnek, amikor észrevesszük, hogy az autóból hűtőfolyadék szivárog, a motor túlmelegszik, vagy amikor jellegzetes zajt hallunk a motorháztető alatt.

Ha az autó vízpumpája elromlik, a motor túlmelegszik, és leállhat

Bár vízszivattyúként ismerik, mert a régebbi autókban ez a folyadék volt benne, valójában helyes lenne "hűtőfolyadék-szivattyúnak" nevezni, mivel a jelenlegi motoroknál nem vizet találunk benne. A pumpa feladata a hűtőfolyadék mozgatása a hűtőkörön belül, hogy csökkentse a hengerfej és a motorblokk hőmérsékletét. Enélkül a motor túlmelegedés miatt súlyos meghibásodást szenvedne.

Ennek az alkatrésznek a lehetséges meghibásodását általában az elhasználódás vagy a rossz karbantartás okozza. Ha nem a gyártó által ajánlott hűtőfolyadékot, hanem vizet használnak, akkor korrózió lép fel, és ennek következtében a körfolyamatban lévő anyagok végül tönkremennek. Ekkor jelentkezik a hűtőfolyadék szivárgása. Ez végül egy ördögi kör: ha ezeket a szivárgásokat nem javítják ki, és a vizet helytelenül töltik vissza, az anyagok tovább bomlanak, és a hűtőfolyadék szivárgása még nagyobb lesz.

Ha a szivattyú rossz állapotban van, a motor túlmelegszik, mert nem kap elég hűtőfolyadékot a hőmérséklet csökkentéséhez.

A vízpumpának köszönhetően a motor hőmérséklete állandó, így az teljes kapacitással működik. Ha a szivattyú nincs jó állapotban, akkor az autó műszerfalán a hőmérsékletre figyelmeztető lámpa kigyullad, figyelmeztetve a problémára. Ha meghibásodik a tengely vagy eltörik a szárny, a vízpumpa olyan zajt ad ki, amely az autó belsejéből is hallható. Ha ez megtörténik, akkor nincs esélyünk a javításra, és az egyetlen megoldás a vízszivattyú cseréje.

null

Egyes autók mechanikus és elektromos vízszivattyúval rendelkeznek

A vízszivattyúk nem tudnak elindulni és leállni, legalábbis a mechanikusak nem (amíg a motor jár, addig mozgásban vannak). Egyes autókban van egy kiegészítő elektromos vízszivattyú. Ennek oka, hogy amikor leállítjuk a járművet, és kivesszük a kulcsot a gyújtásból, van, amikor a motor még nagyon forró. Ezért egyes gyártók elektromos szivattyút helyeznek a hűtőkörbe, amelyet az autó akkumulátorában tárolt energia táplál.

Ilyenkor a cél az, hogy a motor ne álljon le nagyon magas hőmérsékleten, ami károsíthatja a motor belsejében lévő anyagokat. Vigyázz, mert a vízpumpával a vezérműszíj is károsodhat, úgyhogy inkább időben látogasd meg a szervizet! 

Címkék: fékmester, vízpumpa, reklám