Tápanyagokban dús, jó minőségű eledel

Manapság talán már elért odáig a kutyatartási kultúra, hogy a gazdik többsége betartja a “kutyának nem adunk házikosztot” aranyszabályt. Hisz számtalanszor bebizonyosodott már, hogy az ebek számára nem megfelelő az emberi fogyasztásra szánt étel.

Jobb esetben “csak” tápanyaghiányos lesz a kutyus tőle, rosszabb esetben viszont betegségeket, de akár ételmérgezést is okozhat.

Bár egyre nagyobb divat a BARF, vagyis a nyers etetés, ugyanakkor ez a módszer elég sok időt igényel, hiszen az ételeket frissen kell elkészíteni, valamint anyagilag is megterhelő, hiszen a hozzávalók nem olcsók.

Sokkal kényelmesebb és gazdaságosabb a kutyaeledel, de természetesen ebből sem mindegy, hogy melyiket választod. Kerüld a mesterséges adalékokban gazdag, ám hasznos tápanyagokban szegény termékeket!

Mivel a kutya húsevő, ezért elsősorban állati fehérjékre, nem pedig gabonákra van szüksége. Silány minőségű tápokkal etetni az ebet olyan, mintha te egész életedben kizárólag gyorséttermi ételeken élnél. Bár jól tudsz lakni vele, ugyanakkor cseppet sem egészséges.

A Petguru weboldalán számos kutyaeledel közül válogathatsz, melyek értékes, állati proteineket, gyógynövényeket, hasznos szénhidrátokat és zsírokat tartalmaznak. Hogyha a kutya méretének, súlyának és korának megfelelő adagolást tartod szem előtt, akkor kedvenced élvezheti a kiegyensúlyozott, tápláló étrend előnyeit.

Mennyit egyen a kutya?

A kutyák sokszor nem tudják, hogy mennyi étel elegendő, képesek mindent felfalni, amit csak eléjük raksz, ezért nem ajánlott napi többször telitölteni a tálját azzal a jelszóval, hogy “majd eszik belőle, amennyit akar”. Ez általában egyenes út az elhízáshoz.

null

Tudatos gazdaként az étel kiporciózása a te dolgod. Minden eledelen fel van tüntetve, hogy mekkora termetű kutyának mennyi az ajánlott adag. Lehet, hogy az eb ennél jóval többet is meg tudna enni belőle, de az ő érdekében muszáj gátat szabni a habzsolásnak.

Persze a kutya személyisége, életritmusa is fontos tényező. Ha kedvenced nagyon aktív és egész nap rohangál, akkor egy kicsit növelheted az adagot, úgyis lemozogja. Hogyha viszont inkább csak lustálkodni szeret, akkor kevesebb is elég neki, különben túlsúlyos lesz. Ilyenkor azért érdemes a mozgás mennyiségét is növelni.

Mikor etesd a kutyát?

A kutyák szeretik az állandó, kiszámítható napirendet, és ez az étkezésre is igaz. Napi kétszeri etetés általában elegendő, ez viszont lehetőleg azonos időben történjen, ideális esetben reggel és este. Két étkezés között viszont ne legyen nasizás, esetleg tanulás vagy játék közben egy-egy jutalomfalat.
És szigorúan be kell tartanod, hogy evés után egy fél óra- óra hosszat pihennie kell a kutyádnak. Különben akár a gyakran végzetes véget érő gyomorcsavarodást kockáztatod meg.

 

Címkék: eledel, kutya, reklám