A hitelek összehasonlításával foglalkozó weboldalakon egyéni preferenciáink alapján vehetjük sorra az ajánlatokat, és dönthetünk akár a folyamat online elindítása mellett. De vajon mennyire éri mindez meg? Miért választják legtöbben az ünnepek előtti hitelfelvételt? Hogyan érdemes ezt a pénzügyi döntést meghozni?

Cél a széles körű tájékozódás

Mielőtt bármilyen külső forrás bevonására adnánk a fejünket, célszerű megnézni, milyen körülmények között igyekszünk elköteleződni egyik vagy másik hitelintézet mellett. Az elmúlt közel két évben a pandémia szinte minden világgazdasági folyamatra rányomta a bélyegét. Mint ilyen, természetesen a hazai viszonyokat is jelentősen befolyásolta. Vannak, akik úgy gondolják, a hazai gazdaság jobban pörög, mint valaha, ám az inflációs folyamatok, az üzemanyagárak és az üzletekben tapasztalható drágulás ennek épp az ellenkezőjét mutatják. A megélhetés egyre drágábbá válik, és ezen bizony az sem segít, hogy a nyugdíjasok és a családosok jelentős anyagi segítségre számíthatnak a jövőben. Az egyre pörgő infláció és a gyengülő forint sajnos éppen az ellenkező hatást fogják kiváltani a gazdaságban, amit idővel mindenki a saját bőrén érzi majd meg.

Tudatos pénzügyi döntések a mindennapokban

Ha a pénzügyi döntések meghozatala a cél, akkor nem szükséges azonnal nagyban gondolkodni. A vásárlás során a mai kor embere már sokszorosan meggondolja, hogy mi kerüljön a kosárba. Legyen szó az online vásárlásról, vagy például az elektronikai áruházakról, az áruhitel is egyfajta opcióként jön szembe velünk. A felhasználási célhoz nem kötött jellegük miatt a szabad felhasználású személyi kölcsönök népszerűbbnek bizonyulnak az áruhiteleknél, és ez várhatóan a karácsonyhoz közeledve is így lesz. Még mindig él az a tévhit sokak fejében, hogy az ajándékok értéke, és a saját maguk részére év végén megengedett kiadások teszik teljesebbé az ünnepet és a pihenést.

Alapvetően észlelhető már egy ideje az otthon kényelmét szolgáló eszközök és berendezések iránti megnövekedett kereslet, ami a home office elszaporodásával és a járványhelyzettel hozható összefüggésbe. A mai kor emberének az is a célja, hogy otthona biztonságában mindazokat az eszközöket és kényelmi faktorokat magáénak tudhassa, melyek mind a megélhetést, mind a kényelmet szolgálják.

null

Hitelfelvétel biztonságosan?

Hitelt felvenni manapság rendkívül egyszerű. Ha rendelkezik az ember a szükséges feltételekkel, legalább 3 hónapos munkaviszonnyal bír, akkor akár minimálbérrel is lehetséges a személyi kölcsön felvétele. A THM, a várható plusz kiadások ismerete mellett nem elhanyagolható az sem, hogy a háztartás kasszáját mennyiben terheli majd meg a törlesztési kötelezettség.

Az OTP Bank ajánlatai legalább akkora érdeklődésre tartanak számot, mint az Erste Bank már jól ismert George szolgáltatása. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a tudatos hitelfelvétel fontosságát. Az adósságcsapda valós veszély, melybe még olyanok is belekerülhetnek, akik stabilnak hitt jövedelemmel rendelkeznek. A hirtelen jött anyagi szükséghelyzet mellett azok is érdeklődnek az ünnepek környékén a személyi kölcsönök iránt, akik nem szeretnének félretett pénzükhöz hozzányúlni. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy sokan kifejezetten a szükséghelyzet áthidalását várják a hiteltől, mely akár mélyebb szakadékot is teremthet az anyagi biztonság felé vezető úton.

Címkék: pénzügy, reklám, hitel