Hordozható, de azért vigyázni még kell rá

A legtöbben azért vesznek laptopot, hogy mindenhova magukkal vihessék. Azonban épp ezért nagyobb veszélynek is teszik ki a készülékeiket. Nagyon kell hát figyelnünk rájuk, mert ha nem tesszük, akkor könnyen sérülhetnek.

A leggyakoribb sérülési lehetőség akkor van, ha elejtjük vagy épp nekiütjük véletlenül valaminek. Ezek ellen a nagyobb odafigyelés és egy jól bélelt laptoptáska is jó megoldás lehet. Vannak azonban további veszélyek, melyek fenyegethetik a hordozható készülékeket. Ilyen például a nagy hőingadozás. Télen a kinti hidegbe kivinni egy bent az előbb kikapcsolt (még meleg) gépet például nem túl célszerű. A nagy hőingadozás, hőmérséklet-csökkenés ugyanis nem tesz jót neki.

Ezekre megoldást jelenthetnek a business class kategóriás laptopok, melyek jobban bírják a strapát. Nagyon masszív anyagból készülnek, épp ezért jobban bírják az ütéseket is. Jó befektetést jelentenek ezek a hordozható számítógépek, ha valóban mindenhová vinni szeretnéd a kedvenc felhajtható eszközöd.

Így fogja tovább bírni az akkumulátor

Amikor egy új laptopot vásárolunk, akkor nagyon jók az akkumulátor értékei. Több órán keresztül is kibírja töltés nélkül. De aztán jönnek a szürke hétköznapok, és sok esetben fix helyen, hálózatra dugva használjuk a gépünket. Ennek meg is lesz az eredménye az akkumulátorra nézve. Ugyanis a gyári akkuk élettartama jelentősen tud csökkenni a rendszeres töltéstől.

Erre egy megoldás van: amikor csak lehet, ne töltővel használd a gépet, hanem aksiról. És csak akkor töltsd fel ismét, amikor már nagyon muszáj. Ezzel el tudod kerülni azt, hogy pár hónap alatt gyakorlatilag tönkremenjen az energiaforrása, és csak hálózatról tudd használni. És így megőrzöd azt a szabadságot, amiért valójában vetted a készüléket.

null

Így tarthatod karban a laptopod házilag: takarítsd!

A takarítás legyen rendszeres! A külső takarítás és a belső takarítás is nagyon fontos része a karbantartásnak. Legyen szó akár új, akár egy minőségi használt laptopról, időnként meg kell takarítanunk!

Pl. a billentyűzet egy érzékeny pont, morzsák és egyéb szennyeződések is a billentyűk alá mehetnek. Ez nehezebb kezelést tehet lehetővé, így el kell tüntetni a szennyeződést. Erre a legjobb módszer a kifejezetten ehhez való, gyurmaszerű anyag, ami a billentyűk közül is kiszed mindent.

Belső tisztítás

A belső karbantartás épp ilyen fontos, sőt! Az ideiglenes fájlok és a nem használt programok törlése vagy a töredezettségmentesítés is segíthet.

Címkék: laptop, reklám