Tényleg mindegyik elképzelésben van igazság, de akik ezzel a problémával élnek, őket leginkább a megoldás érdekli.

Soha ne gúnyold ki!

Mivel a dadogás egy beszédhiba, ami leginkább azokat az zavarja, akik vele élnek, ezért mindenképp figyelj arra, hogy soha ne nevesd ki őket. Alapvetően ez a probléma azt jelenti, hogy egyes szótagokat megnyújt, vagy többször is megismétel az illető, így nehezen mondja ki azt, amit szeretne. Sokszor annyira zavarja ez a beszédhiba azt a személyt, aki dadog, hogy képes elszeparálni magát a környezetétől, csak hogy ne kelljen beszélnie.

Jellemzően gyermekkorban alakul ki a betegség, és ekkor még elég sok gyermeket érint. Sokan kinövik az évek során, de természetesen ez nem minden esetben van így. Ha felnőttkorban jelenik meg, akkor az általában nagy fokú stresszhatás, trauma következménye lehet. A mindennapokban sincs jelen minden esetben, általában akkor kezd el dadogni valaki, ha valamilyen izgalom, stressz éri, mint pl. Egy nyilvános szereplés által. A dadogó felnőttek között a férfiak aránya ötszöröse a nőkének

null

Szerencsére a dadogás a legtöbb esetben kezelhető. Szakorvos felkérése javasolt, hiszen mint minden betegség, a dadogás is javítható, de kezelés híján csak szenvedést és önbizalomhiányt okoz. Gyermekkorban a kezelése is egyszerűbb, így ha azt észleljük, hogy a gyermekünk dadog, akkor mindenképp érdemes felkeresni egy logopédust, aki ezt a megfelelő terápiával könnyedén kezeli. Ez arra épül, hogy különböző szavak sokszori ismétlésével elkerülhető a hangok zavara, majd később egyre hosszabb szavak és mondatok gyakorlásával és a helyes légzéstechnika elsajátításával csökken a gyermekben a beszéd okozta stressz. Ennek legyőzéséhez keress étrend-kiegészítőt az Agyserkentő.hu webáruházban!

Hírességek, akik dadognak

Tudtad, hogy a király beszéde című film VI. György brit király, II. Erzsébet királynő édesapjának beszédhez való viszonyáról szól és arról, hogy hogyan lett úrrá a dadogáson? Számos igen jó ötletet mutat be, amik akár hasznosak is lehetnek.

Nem is gondolnánk, hogy Winston Churchill is dadogott, hiszen nagyszerű szónok hírében állt. Mivel szerencsére le tudta küzdeni a beszédhibáját, így nem fosztotta meg az embereket nagyszerű beszédeitől.

Sir Anthony Hopkins, Bruce Willis és Marilyn Monroe is dadogott, aminek a legyőzésében nagy segítséget jelentett számukra a színpad és a szereplés. De rajtuk kívül dadogott Julia Roberts, Nicole Kidman és Chris Martin is.

Címkék: dadogás, reklám