A hagyományos ventilátorok azok a készülékek, melyekkel a nyári rekkenő hőségben tudjuk hűteni magunkat. A levegő áramoltatásával kapunk egy kis hűvös érzetet. A fürdőszobai ventilátorok teljesen más céllal készültek, az egyes helyiségek szellőztetését hivatottak megoldani.

Zárt helyiségek szellőzése

Míg a hagyományos ventilátor évtizedek óta benne él a mindennapi tudatunkban, és egy nyári napon gyors döntéssel megveszünk egyet, addig a fürdőszobai ventilátor még mindig újdonságnak számít a háztartások körében, és sokan elcsodálkoznak, hogy erre miért is van szükségük, számukra ez egy nagy beruházást jelent.

Ha egy előre gondolkodó szakemberrel van dolgunk, akkor ő már a felújítás vagy házépítés során meghagyja a helyet a szellőzőberendezésnek. De miért is van szükségünk ventilátorra? A legtöbb ingatlan esetében a fürdőszoba és a mellékhelyiség kis, zárt területek. A fürdőszoba talán már igen, de a WC-k, garázsok, tárolóhelyiségek ritkán rendelkeznek külön kis ablakkal.

Előzzük meg a penészesedést!

A szellőztetés egy mellékhelyiség esetében nem kérdéses, de ha belegondolunk, a fürdőszobákat is már eleve úgy kell megtervezni, hogy a falak része legyen a megfelelő szellőztető berendezés. A kád vagy zuhanyzó használatakor nagy mennyiségű pára képződik a helyiségben, ráadásul egy nagyobb család esetében, ahol gyakorta használják ezt a helyiséget, nincs is ideje kiszellőzni a fürdőnek, még ablaknyitás mellett sem.

A felgyülemlő pára óhatatlan következménye a penészesedés megindulása. Először csak a csempék fugáiban, a fürdőszobák sarkaiban tűnik fel. De ha nem kezeljük időben és tüntetjük el véglegesen, akkor egyre nagyobb falfelületeket hódít meg. Nemcsak, hogy nagyon csúnya, de az egészségünkre is nagyon rossz hatással van, főleg, ha asztmás vagy allergiás is van a családban.

null

A fürdőszobai ventilátorok jellemzői

A fürdőszobai ventilátorok a hagyományos ventilátoroktól eltérően valójában elszívó berendezések. Ily módon használatuk tanácsos lenne más helyiségekben is, úgy mint konyhában vagy garázsban, főleg, ha különféle háztartási gépekkel is dolgoznak ezeken a helyeken.

Ezek a ventilátorok kis lapátok segítségével biztosítják a légcserét, a szag- és páraelszívást. A technológia fejlődésével már szinte hangtalanul működnek.

A megfelelő ventilátor kiválasztása függ a helység méretétől, funkciójától, a falszerkezettől. Meg kell vizsgálni az adott ventilátor felszerelhetőségi feltételeit, valamint a villamossági jellemzőket.

Ezek után jöhetnek egyéb kényelmi és extra funkciók is, mint pl. különböző okosfunkciók, szag- és páratartalom-jelző vagy akár mozgás- és fényérzékelő.

A Fürdőszoba-Szaniter Shop oldalán az igényeidnek megfelelő ventilátorokra bukkanhatsz. Tekintsd meg a cég ventilátor kínálatát, vagy böngéssz egyéb termékeik között!

Címkék: ventilátor, fürdőszoba, reklám