Az nyilvánvaló, hogy amióta az emberiség tudatára ébredt, egy dolgot biztosan csinál az élelemszerzésen és az alapvető életben maradáson kívül: szórakozik. Ennek kezdetektől fogva két nagy válfaja van, a sport és a színház. Aztán teltek az évezredek és eljött az az idő, amikor ez a kettő összekapcsolódott, és megszülettek a sportfilmek, amik egyszerre elégítik ki mindkét vágyat. Igazi emberi drámák ezek, amik teljesítményről, határok feszegetéséről, barátságról, összetartozásról, becsületről szólnak. Egyszóval az emberi lét esszenciái, amire érdemes odafigyelni. Elevenítsünk fel néhány ilyen remekművet, a teljesség igénye nélkül.

1. Tűzszekerek

A Tűzszekerek egy zseniális keserédes dráma két atlétáról az 1924-es nyári olimpia idején. A filmet 1981-ben mutatták be, és rögtön el is nyert 4 Oscar díjat, köztük a legjobb filmnek járót is.

Ha így címről esetleg valakinek nem lenne ismerős, rögtön beugrik miről is van szó amikor meghallja Vangelis csodás taktusait. Az ominózus tengerparton futós jelenet pedig a mai napig megjelenik mindenféle kulturális utalással, így nem nagyon van olyan ember, aki még ne látta volna legalább ezt soha.

A brit filmet Hugh Hudson jegyzi, és azon kívül hogy bemutatja az olimpiai csapat híres futóit, látleletet készít a korszak társadalmi berendezkedéséről is.

Maga a történet apropója az, hogy a futócsapatba került sportolók teljesen különböző helyzetből érkeznek. Harold Abrams jómódú zsidó családból jön, aki ugyan cambridge-i diák, de származásából adódóan előítéletek nehezítik az életét. Vele szemben Lord Birkenhead igazi aranyifjú, aki pont a gondtalansága miatt érdekes. És a tőlük merőben különböző Eric Liddell, aki egy elhivatott skót misszionárius. Ők hárman alkotják a futócsapat szívét, őrületes tehetségükkel, kitartásukkal és különbözőségük közt megbúvó hasonlóságaikkal.

A film egyébként megtörtént eseményeket dolgoz fel. A Tűzszekerek üzenete leginkább abban rejlik, hogy teljesen mindegy milyen motiváció hajt egy bizonyos ügyben, a lényeg az, hogy ez egy olyan motiváció legyen, amit saját magadnak találsz meg, és hű tudsz maradni hozzá.

Az olimpián már annak idején is virágzott a sportfogadás, atlétikai sportokra pedig különösen nagy élmény fogadni. Akárcsak a lóverseny, tizedmásodperceken áll vagy bukik az eredmény. Ha ilyesmivel próbálkoznánk most, mindenképpen először az online sportfogadási oldalakat próbáljuk ki. De előbb vegyük figyelembe, hogy melyik sportágra hogyan érdemes fogadni. Bővebben erről itt olvashatunk.

2. Millió dolláros bébi

Ismét egy igazi klasszikus, amiben ráadásul olyan nagyágyúkkal találkozhatunk mint Morgan Freeman és Clint Eastwood. Egy már sokszor látott boxolós történetről van szó, amiben adott egy fiatal tehetség, egy morgós edző és a sport mocskos világa. Legalábbis a film kétharmadában erről van szó. Aki esetleg nem látta a filmet, az most ne olvassa tovább, legalábbis akkor ne, ha maga szeretne lesokkolódni a fájdalmas drámaiságon. Ugyanis a film utolsó harmadában egy szívbemarkoló eutanázia történetet láthatunk, amiben a váratlanul lebénult boxolólány küzd az életéért, vagy inkább a haláláért. A millió dolláros bébi csak látszólag sportfilm, pont abban rejlik a zsenialitása, hogy tulajdonképpen bármilyen történetbe ágyazhatta volna a tragédiát és annak következményeit Eastwood, de mivel boxoló történettel forrasztotta össze, így még szikárabb és felkavaróbb a történet.

Az eutanázia kérdése eleve egy megosztó és nagyon nehéz téma. Hilary Swank elképesztő színészi játéka talán kicsit meg tudja mégis értetni velünk, hogy mi viszi rá arra az embert, hogy a halálért könyörögjön. Aztán azt meg mindenki maga eldöntheti, hogy ez valójában bátorság vagy gyávaság-e, vagy hogy lényeges-e ez egyáltalán. Van-e jogunk vagy rálátásunk ezt eldönteni?

Egy biztos, a Millió dolláros bébi egy olyan film, ami megterheli a lelket. Mégis érdemes megnézni, és hagyni, hogy hatással legyen ránk, mert ettől csak többek leszünk. Napokig nem ereszt majd az a sok felzaklató kérdés, és arra kényszerít, hogy aztán később újranézzük.

A boksz világa, mint azt jól tudjuk a filmekből is, nagy mértékben épül a fogadásokra. Sokszor mocskos és korrupt ez a világ, de a profi szférában azért manapság nem kell ilyesmitől tartani. Ha az ilyesmi filmek megnézése után úgy érezzük, hogy belekóstolnánk ebbe a dologba egy kicsit, megtehetjük az online sportfogadás oldalak segítségével könnyedén otthonról. Itt minden megtalálható, amit a sportfogadásról tudni kell, sportokra lebontva, bokszmeccsekre is találunk jó tippeket. Érdemes belevágni.

3. Menekülés a győzelembe

A film nyilvánvaló érdemein kívül azt is meg kell említeni, hogy kis hazánkban forgatták. Akkoriban kevésbé volt jellemző a honi forgatás, mint manapság, ez mindenképpen említésre méltó.

A történet egy német hadifogolytáborban játszódik a második világháború második felében. A rabok focizással próbálják megőrizni ép eszüket, egy egykori profi játékos vezetésével. Egyszer csak Steiner őrnagy azt találja ki, hogy miért ne lehetne egy barátságos mérkőzést játszani a német válogatott és a hadifoglyok között, mégpedig Párizsban. Adódik az a nyilvánvaló lehetőség, hogy az esemény kapcsán kiszabadulva a táborból a szökés lehetősége adott. A másik oldalon viszont a kecsegtető lehetőség, hogy van valami, amiben le lehetne győzni a németeket.

Aki esetleg látta a zseniális Két félidő a pokolban című Fábri Zoltán filmet, annak olyan érzési lehetnek, hogy kísérteties a hasonlóság, és nem is fog nagyot tévedni. Azonban a Menekülés a Győzelembe esetében egy szórakoztatóbb, könnyedebb alkotásról van szó, még ha a drámaisága azért így is átérezhető. Szerencsére.

A meccs végül döntetlenre végződik, vagyis a történet ott vesz fordulatot. Sportfogadási szempontból izgalmas meccs lehetett volna ez. Igazából ember legyen a talpán, aki előre el tudta volna dönteni, mire érdemes fogadni. De ha ilyesmivel kísérleteznénk, akkor nem árt betartani néhány alapszabályt.

Ezekből az emberi sorsokból van mit meríteni. Mindegyik tárgyalt film valami olyan örök érvényű dologról szól, ami minden időben hat a lelkünkre, ha akarjuk, ha nem. És több feladata nincs is egy filmnek.

Címkék: film, reklám, sport