A súlycsökkentés témakörével nap mint nap találkozni, azt azonban sokan nem tudják, hogy mennyi az ideális testsúly. Vannak, akik azt szeretnék elérni, hogy a mérleg minél kevesebbet mutasson, és ezért nem félnek a legdrasztikusabb diétákat sem kipróbálni. Mások számára fontosabb a feszes, formás külső és az egészség megőrzése, és valljuk be, nekik van igazuk.

A shop.builder.hu szakemberei is rendszeresen hangsúlyozzák, hogy az ideális testsúly nem pusztán a kilók függvénye. Rendkívül fontos, hogy ha már megszületett a változtatás iránti igény, akkor mindenképpen döntsük el magunkban, mit szeretnénk elérni. Célok nélkül aligha lesz elegendő kitartás az életmódváltáshoz, és az ennek szerves részét képező rendszeres, komfortzónán túli edzésekhez.

Cél a tónusos, fitt megjelenés

Ha az ideális testsúly megállapításáról van szó, akkor többféle módszerrel is találkozni. Ugyanakkor tény az is, hogy maga a testtömeg még nem mond el semmit a megjelenésről. Ha elmarad a rendszeres sportolás, és a kívánt testsúlyt drasztikus diétákkal kívánjuk elérni, úgy az eredmény valószínűleg pont ennek megfelelő lesz. Kizárólag az edzések adják meg azt a tónust a testnek, mely formásnak mondható. A leggyakoribb hiba, amit elkövetnek a fogyókúrázók, hogy csak kalóriamegvonással igyekeznek karcsúsodni, eközben pedig szervezetük szépen elveszíti izomtömegét. Az ilyen módon legyengült szervezet nem csak hiánybetegségekkel küzd, de a bőr állapota is hagy majd némi kívánnivalót maga után. A narancsbőr eltüntetése és a zsírraktárak felszabadítása érdekében a legjobb módszer a mozgás, melynek intenzitásától és az étrendtől függően előbb vagy utóbb biztosan bekövetkeznek az áhított változások.

Nem minden a BMI!

Számos kalkulátorral találkozni, melyek az ideális testsúly megadásában igyekeznek segíteni. Azt azonban a fogyni vágyók gyakran elfelejtik, hogy nagyon nem mindegy, mennyi mozgással társul az életmódváltás. A BMI egészen mást jelent a mozgásszegény életmódot élők esetében, és azoknál is, akik legalább heti három-négyszer, közepes intenzitású edzésekkel igyekeznek tenni egészségük és vonzó külsejük érdekében. Az edzések során felszedett izomtömeg hatására a BMI kalkulátor szerint akár túlsúlyosnak is tűnhetünk, holott a tükörben egészen más képet látni. Fontos tehát a kilók helyett inkább a látott összképre fókuszálni, hiszen ez sokkal többet elárul az életmódról és a szervezet állapotáról, mint a sportos mindennapok hatását figyelmen kívül hagyó számok.

Az eltérő testösszetétel az ok!

De mégis miért van az, hogy a mindenki által jól ismert BMI tulajdonképpen akár megbízhatatlannak is mondható? Az ok nem más, mint az eltérő testösszetétel. Aki sportol, annak csökken a testzsírja, izomzata pedig nagyobb arányú lesz. Érdemes tudni, hogy az izom nehezebb, mint a zsír, és kisebb terjedelemmel is bír. Elmondható, hogy az edzések hatására a testsúly akár növekedhet is. Eszerint tehát lehetetlen megmondani, hogy mennyi az ideális testsúly, hiszen ez az életmód és az étkezés függvényében mindenkinél másként alakul. Hasznosabb, ha a zsír és az izom aránya alapján törekszünk a megfelelő étrend kiválasztására és a rendszeres testmozgásra.

Akkor mégis hogyan mérhető az ideális testsúly?

Hívjuk segítségül a tükröt, az biztosan nem hazudik. Egyértelműen látni, hogy inkább feszesek és izmosak vagyunk-e, vagy a normálisnál több zsír van rajtunk.

Létezik olyan speciális testösszetétel vizsgálat, amely szintén rámutathat arra, mennyire van távol az ideális testsúly. Az üzletekben kapható testösszetétel mérős mérlegeket azonban érdemes elfelejteni, hiszen legtöbbször csak egy körülbelüli értéket mutatnak.

Címkék: testsúly, testmozgás, diéta, fogyás, egészségmegőrzés, életmód, edzés, reklám