Az év jeles napján, december 13-án szokás volt a lányok leendő férjeinek megjövendölése. Annak a foglalkozását mutatta meg a vízbe öntött ólom formája, nevét pedig a gombócokba gyúrt cetlik közül az, amelyik először feljött főzéskor a fazékban.

Azt is ki lehetett ilyenkor deríteni, hogy hány évet kell még várnia a lánynak a férjhezmenetelre. Odament a hajadon a disznóólhoz, s belerúgott egyet. Ahányat röffent a disznó, annyi esztendő múlva ment férjhez a lány.

Jövendőbelijük nevét pedig úgy próbálták megtudni a lányok, hogy Luca-nap estéjén 13 cédulára felírtak egy-egy férfinevet, azokat galacsinná gyűrték, s közülük minden nap egyet a tűzbe dobtak. A 13. napon, karácsonykor kibontották az utolsó cédulát: a rajta álló nevet fogja viselni majd a férjük.

A következő év termését próbálták megjósolni a Luca-búza keltetésével. Luca napján búzaszemeket kezdtek csíráztatni a kemence közelében, amelyek karácsony tájára zöldültek ki. Később a kikelt búzával az ünnepi asztalt és az adventi oltárt díszítették.

Jégdiszkó december 13-án - neked is tartogat meglepetést a jövendő! Vár a siklás öröme és a hagyományok élménye!

Címkék: jégdiszkó, hagyomány, korcsolya, reklám, kis szines