Pedofil bűncselekményeknél nincs kegyelem, ezért a kegyelmi ügyben a lemondás helyes volt, és megerősít bennünket - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében.

A lemondás körüli vitát úgy kommentálta: a "távozó két asszony kisujjában több méltóság van", mint a baloldal összes vezetőjében együttvéve.

Az üggyel kapcsolatban azt is hangsúlyozta: jó emberek is hoznak rossz döntéseket, ez a legjobbakkal is megesik. Mint mondta, ha létezne időgép, és visszarepülhetnének a múltba, biztos abban, hogy kijavítanák a hibát, de ez nem lehetséges, így a kormányra vár a feladat, hogy a "kizökkent időt helyretolja", az erkölcsi rendet helyreállítsa, és a kialakult helyzetet jogilag is orvosolja.

"A jobboldal számára ez olyan egyszerű, mint a faék: pedofil bűncselekményeknél nincs kegyelem!" - jelentette ki. A miniszterelnök elmondta, a magyar gyermekvédelmi rendszert meg kell erősíteni, a gyermekek védelmét hivatott jogszabályokat az alkotmánytól a miniszteri rendeletekig át kell fésülni és ki kell egészíteni.

fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormányfő beszélt arról is: becslésük szerint Magyarországon még legalább 300 ezer ember bevonható a munka világába, és minden évben többen jönnek haza, mint amennyien vendégmunkásnak állnak.

Az inflációt - a jegybank segítségére sietve - sikerült a rekordmagas 25 százalékról 4 százalék alá szorítani, a költségvetési hiányt csökkenő pályán tartani, a minimálbért 15 százalékkal, a szakmunkás minimálbért 10 százalékkal emelni - sorolta, hozzátéve, hogy az eredményekkel "igazán nem lehetünk elégedetlenek".

A kormányfő szerint a zöldátállás Magyarországnak épp kapóra jön, "két legyet üthetünk egy csapásra". Élhetőbb lesz az ország, és kiszabadulhat a monarchia szétesése óta gyötrő energiafüggőségből is - mutatott rá. Ehhez szerinte két dolog kell: a zöldenergiát meg kell termelni és el kell tárolni. A tervek közé sorolta Paks II. megépítését és Paks I. üzemidejének meghosszabbítását, "és szélsebesen felépítjük a kisebb-nagyobb naperőműveinket" - emelte ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta: a naperőmű-fejlesztési program kapcsán minden terv és rekord megdőlt, már több mint 5600 megawatt napelemes kapacitással rendelkezünk, és 255 ezer olyan háztartás van Magyarországon, amely családi minierőművet működtet. Így az energiafogyasztás 15 százalékát már napelemekkel állítjuk elő - tájékoztatott.

A kormányfő kiemelte, hogy időtlen idők óta most először nem követői vagyunk egy technológiai forradalmi átalakulásnak, hanem globális éllovasai, ezzel megmentjük az autógyárainkat is. Hozzátette: a magyar autóipari termelés értéke több mint 13 ezermilliárd forint; több százezer család kenyerét adja, hatalmas szak- és mérnöki tudást halmoztunk fel.

Van néhány terület, amiben Magyarország világszínvonalon sikeres, ilyen a gyógyszeripar, a vetőmagtermelés, az élelmiszeripar, az infokommunikáció és az autógyártás - mondta a kormányfő, hozzátéve: ezért a magyarországi zöld autóipari átállás hatalmas technológiai és politikai siker. Hozzátette: nem vagyunk olyan gazdagok, hogy bármelyik iparágunkról is lemondhatnánk.

fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Úgy értékelt: Brüsszelből egyre csak a baj zúdul be hozzánk, Brüsszel Ukrajna-stratégiája látványosan megbukott, nem csak a harctéren, hanem a nemzetközi politikában is. Kiemelte: hiába mondták, hogy ez a háború két szláv nép testvérháborúja, s nem a miénk, Brüsszel szinte "belevetette magát" a konfliktusba.

Úgy értékelt: a béke melletti álláspontjával Magyarország ugyanúgy egyedül maradt, mint korábban a migrációellenessel, és pont ugyanúgy lesz majd igaza a háború ügyében is. Tragédia, hogy addig több százezer embernek kellett és kell meghalnia - jegyezte meg.

Orbán Viktor megerősítette, hogy Magyarország álláspontja változatlan: "nem hagyjuk magunkat belerángatni a háborúba", nem fogunk fegyvert szállítani, akkor sem, ha vannak nagyhatalmak, amelyeknek ez nem tetszik. "A brüsszeli válságkezelés klasszikus: Amerikának klassz, a többieknek kuss" - fogalmazott.

Címkék: miniszterelnök, kormányfő, Orbán Viktor, évértékelő, politika