A háborús inflációt és gazdasági válságot is kezelni képes költségvetést fogadott el a kormány 2023-ra - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő kiemelte: nagy esélye van annak, hogy a háború elhúzódik és a 2023-as év is "bizonytalan lesz és szorongásokkal teli", a világot "gyötörni fogja a háború és annak a gazdasági következményei". A magyarok ki fognak maradni a háborúból, de "nem húzhatjuk ki magunkat teljesen a következményei alól", ilyen következmény az infláció és a gazdasági válság - magyarázta.

null

Hangsúlyozta: a háborús infláció letörésének legjobb megoldása a béke, a békét kellene finanszírozni, nem a háborút. Kijelentette: "megvédjük azt, amit a kormányalakításkor vállaltunk", a nyugdíjakat és a teljes foglalkoztatást, továbbá a költségvetés meg fogja védeni a családtámogatási rendszert és a rezsicsökkentést is.

Orbán Viktor közölte: "a mai napon vagy holnap" ki kell adnia egy rendeletet, amely a rezsicsökkentés részletszabályait tartalmazza. Ebben benne lesz, hogy mintegy 100 ezer kisvállalkozó benne marad a csökkentett árú energiaellátásban, vagyis a védett rezsiköltségvetésben - mondta.

Címkék: kossuth rádió, háború, interjú, orbán viktor, politika