Technikai információk, dátumok:

Áder János köztársasági elnök április 3-ára írta ki az országgyűlési képviselő-választást és a gyermekvédelmi népszavazást.

Az egyéni választókerületekben a jelöltséghez a törvény szerint legalább ötszáz, a választókerületben lakó választópolgár ajánlásét kellett összegyűjteni. 

Országos listát az a párt állíthatot, amelyik legalább tizennégy megyében és a fővárosban, legkevesebb 71 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. 

A Nemzeti Választási Iroda várhatóan a választás éjszakáján előzetes eredményt közöl majd, de a voksolás jogi eredményét csak a külföldön leadott szavazatokat tartalmazó urnák hazaszállítása és a levélben leadott szavazatok megszámlálása után állapítják meg: az egyéni választókerületek eredményét legkésőbb április 9-én, a választás országos eredményét pedig legkésőbb április 22-én. 

Az új Országgyűlésnek legkésőbb május 3-ig kell megalakulnia.

Személyazonosságot igazoló iratok:

A voksoláshoz akárcsak korábban, most is szükséges a személyazonosságot és lakcímet igazoló okmányok bemutatása, ezeket ne felejtsék otthon!

A kormány a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet idején lejárt okmányok érvényességét meghosszabbította, így érvényes a személyazonosító igazolvány, vezetői engedély, illetve az útlevél, ha az érvényességi ideje 2020. március 11-i vagy azt követő időpont.

A kormányablakok és okmányirodák rendkívüli nyitvatartással biztosítják a hétvégén a választáshoz kapcsolódó okmányok pótlásának ügyintézését.

Új szavazókörök Kaposváron:

Néhány esetben új szavazóköröket is létre kellett hozni. Így akiknek eddig a Pécsi Utcai Általános Iskolában, a Városgondnokság Noszlopy Gáspár utcai épületében volt a szavazóköre, új helyszínre kell majd menni, de a Honvéd Utcai Tagiskolában is lesznek változások az alábbiak szerint:

- Pécsi Utcai Általános Iskola helyett: Biztos Kezdet Gyermekház, Pécsi utca 52.

- Városgondnokság, Noszlopy Gáspár utca helyett: Katolikus Általános Iskola, Kossuth tér 2.

- Honvéd Utcai Tagiskola 5 szavazóköréből 2 esetben: GESZ Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, Honvéd u. 33.

Szombaton és vasárnap is hívható a Választási Információs Szolgálat tájékoztató vonala:

A 06-1-795-3310-es telefonszámon a választók a vasárnapi parlamenti választással és népszavazással kapcsolatos kérdéseikre kaphatnak választ.

Leadják az április 3-i magyarországi országgyűlési választások levélszavazatait Magyarország csíkszeredai főkonzulátusán 2022. március 29-én. Levélszavazásra a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok jogosultak. fotó: MTI/Veres Nándor
Leadják az április 3-i magyarországi országgyűlési választások levélszavazatait Magyarország csíkszeredai főkonzulátusán 2022. március 29-én. Levélszavazásra a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok jogosultak. fotó: MTI/Veres Nándor

Meddig lehet mozgóurnát kérni? Ki teheti ezt meg?

Vasárnap délig kérhetnek mozgóurnát azok a választópolgárok, akik egészségi állapotuk miatt nem tudnak vasárnap megjelenni a szavazóhelyiségben. A korábbi választásokon benyújtott mozgóurna-kérelmek a mostani voksolásra nem vonatkoznak, a választópolgároknak újra kell kérniük, ha ismét mozgóurnával szeretnének szavazni.

A szavazatszámláló bizottságok csak ahhoz viszik ki a mozgóurnát, aki kérte, és mozgóurnával csak az szavazhat, aki szerepel a mozgóurnát igénylő választópolgárok jegyzékében. Így hiába igényel például valaki mozgóurnát, ha kiviszik hozzá, a családtagjai, szomszédai nem szavazhatnak ilyen módon, hacsak korábban nem jelezték ők is, hogy így akarnak szavazni.

A pártok, jelöltek nem kérhetik a választópolgárok helyett a mozgóurnás szavazását és nem is szervezhetik meg nekik azt. A választópolgároknak óvatosnak kell lenniük, ha netán azzal hívják fel őket, hogy maradjanak otthon, mert kimegy hozzájuk a mozgóurna, ha ők ezt személyesen vagy meghatalmazott útján a hivatalos módon nem kérték. A választási irodák és a szavazatszámláló bizottságok ugyanis senkit nem vehetnek fel kérelem nélkül a mozgóurnával szavazók névjegyzékébe.

Mozgóurnát kétféleképpen lehet igényelni: a kérelmeket ügyfélkapus azonosítással vasárnap délig lehet kérni, de lehetőség van arra is, hogy a választópolgár a szavazás napján délig meghatalmazottal juttassa el kérelmét a szavazatszámláló bizottsághoz.

Azok kérhetik a mozgóurnát, akik egészségi állapotuk, fogyatékosságuk vagy fogva tartásuk miatt nem tudnak személyesen megjelenni a szavazóhelyiségben vasárnap. Mozgóurna kérhető akkor is, ha valaki koronavírus-fertőzés miatt házi karanténban van, de ha valaki pusztán kényelmi okra vagy a munkavégzésre hivatkozik, akkor a kérelmét elutasítják.

Így dolgoznak a szavazatszámláló bizottságok:

A szavazatszámláló bizottsági (szszb) tagoknak a szavazás napján végzett munkája fontosságára és a felelősségteljes munkavégzésre hívta fel a figyelmet a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az NVI azt írta: a vasárnapi választásokon több mint 80 ezer delegált és választott tag dolgozik a szavazatszámláló bizottságokban. Hozzátették: az NVI üdvözli, hogy a vasárnapi választások lebonyolításában kiemelt számú megbízott szszb-tag vesz részt, és bízik abban, hogy jelenlétük segíteni fogja a választás gördülékeny lebonyolítását.

Az szszb tagjai a választási eljárásról szóló törvény alapján hivatalos személynek minősülnek hatáskörük gyakorlása idején. Ebből fakadóan felelősségteljes a feladatuk, a szavazás lebonyolítása idején pedig jogaik mellett kötelezettségeik is vannak. A delegált és választott tagok azonos jogokkal és kötelezettségekkel bírnak - írták.

A szavazatszámlálóknak a pártatlanságot kell megtestesíteniük, ez a megjelenésükre is vonatkozik, és sem a szavazat leadásakor, sem előtte nem befolyásolhatják a választókat.

Az szszb testületként működik, a döntéseit szavazással hozza meg, szavazategyenlőség esetén az elnök szavazata dönt. A bizottságot az elnök képviseli, aki felel a rend fenntartásáért, és másokra kötelező intézkedéseket tehet.

A szavazatszámláló bizottságnak jegyzőkönyvet kell készítenie a vitás kérdések mellett a rendkívüli eseményekről is. A tudomására jutott törvénysértés esetén pedig az szszb - a jegyzőkönyv elkészítése mellett - kezdeményezi a hatáskörrel rendelkező szerv eljárását.

Az szszb tagjai a helyi választási irodától kapott toll kivételével nem használhatnak adatrögzítésre vagy adattovábbításra alkalmas eszközt a szavazóhelyiségben. Valamennyi szszb-tag a választás másnapján, április 4-én, hétfőn mentesül a jogszabályban előírt munkavégzési kötelezettség alól.

Címkék: mozgóurna, szavazólap, választás, országgyűlés, népszavazás, szavazás, politika