Ma is sokan vannak, akik relativizálni próbálják a kommunista diktatúra időszakát, az elkövetett embertelen cselekményeket, egyes szimbólumokat vagy történelmi tényeket - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfőn, a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott budapesti megemlékezésen.

Rétvári Bence a ferencvárosi Málenkij robot emlékhelyen arról beszélt, hogy mind a mai napig vezető politikai erők, vagy vezető, a közéletet, a jövő generáció gondolkodását is alakító, szakmainak nevezett csoportok "relativizálni próbálják azt, ami relativizálhatlan, mert egyértelmű".

Egyértelmű annak a százmillió embernek az emléke, aki meghalt a kommunista eszme követőinek keze nyomán, aki az életét vesztette azért, "mert Marx, Engels, Lenin, Sztálin és a többi kommunista vezető a maga országában igyekezett a kommunista hatalmat kiépíteni" - mondta.

Kaposváron, a Teleki utcában elhelyezett emléktáblánál dr. Csillag Gusztáv, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége - Kaposváriak Csoportjának elnöke
mondott beszédet.

Az emléktáblát Szita Károly, Kaposvár polgármestere is megkoszorúzta:

Security Check Required

null

Puskás Béla, a Mártírok és Hősök Közalapítvány moderátora a megemlékezés után elmondta, hogy Kaposvárt és a megye többi részét is érintették a recski és hortobágyi internálótáborokba történő elhurcolások. Ide a rendszer számára veszélyesebbnek minősített személyeket szállítottak el, vasutasokat, volt csendőröket, katonákat, a rendszer volt vezető személyiségeit. Sajnos nagyon sokan megszenvedték a táborokat és életüket áldozták ezekben a táborokban - tette hozzá Puskás Béla.

Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata minden év február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította. Az emléknap időpontja azért február 25-e, mert 1947-ben a szovjet megszálló hatóságok ezen a napon tartóztatták le Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát, akit országgyűlési képviselőként mentelmi jog védett.

Címkék: kommunizmus, diktatúra, emléknap, áldozat, politika