A január 22-ei Magyar Kultúra Napjának tiszteletére gyűltek össze a helyi civil szervezetek közül a nyugdíjas klubok ma egy tartalmas délutánra. Kaposváron több száz civil szervezet és alapítvány működik, amelyek szerves részei a megyeszékhely társadalmi életének.

- A civil szervezetek nagyon fontosak a város számára sok olyan feladatot felvállalnak, amit egy önkormányzat önmaga nem tud megoldani. Igyekszünk is minden egyesületet támogatni. Nagyon jól ismerjük azokat az aktív jól működő szervezeteket, akik érdemesek is a támogatásra és egy ilyen alkalom nagyon nagy lehetőség számukra, hogy ezt a nagyközönségnek meg is mutassák - mondta Kaposvár alpolgármestere, Oláh Lajosné.

A civil szervezetek működésének és fenmaradásának egyik hajtóereje a tagok elkötelezetssége. Idejük mellett sokszor saját pénzüket is arra áldozzák, hogy legyen hol összejönniük.

- Most a Sávház alatt az egyes lépcsőházban bérlünk egy volt fodrászatot, egy üzlethelyiséget. Tagdíjakból és a pályázatokból fedezzük az anyagiakat - mondta a Nyugdíjasok Kaposvári Egyesületének elnöke, Kiss Jánosné.

Fontos tagjai a nyugdíjasokat tömörítő civil szervezetek Kaposvár közösségének. A város évről évre több millió forinttal támogatja működésüket.
Fontos tagjai a nyugdíjasokat tömörítő civil szervezetek Kaposvár közösségének. A város évről évre több millió forinttal támogatja működésüket.

Az önkormányzati támogatások mellett vannak állami pályázati lehetősgek is, amelyekkel élnek is.

- Tavaly is pályáztunk, akkor sorba állítottak minket, várakozó állásra, de aztán decemberben nyertünk 200 ezer forintot, azt még most el kell költenünk. De ugyanúgy a mostani lehetőségnél is szintén pályáztunk, úgyhogy ebből is táplálkozunk és tartjuk fenn magunkat - árulta el a Kaposvári Korona Nyugdíjas Egyesület elnöke, Szerencsés Józsefné.

A város önkormányzata az anyagi támogatások mellett úgy is tudja a szervezetek működését segíteni, hogy átvállalja helyettük a bérelt helyiségek költségeit. Tavaly novemberben 66 millió forintot oszttak ki 65 egyesületenek.

Címkék: szervezet, civil, nyugdíjas, politika, kaposvár