A somogyi megyeszékhelyen nem jelentett gondot az értesítők kipostázása. Egyvalaki jelezte, hogy nem kapta meg a hivatalos levelet. Azonban, ő és még azok is, akikhez nem jutott el jövő hét péntekig kérhetik az okiratot.A választások napján azok is szavazhatnak, akik nem tartózkodnak lakhelyükön. Az átjelentekezésnek viszont szigorú szabályai vannak.

- A köztársasági elnök úr választást kitűző döntésének napját megelőző 30 nappal már valaki tartózkodási hellyel, bejegyzett tartókodási hellyel rendelkezett és a tartózkodási helyre kéri az átjelentkezését - mondta Kéki Zoltán, a Helyi Választási Iroda kaposvári vezetője.

További feltétel, hogy a választás napján még érvényes legyen az átjelentkezés. Ezek a szavazópolgárok az adott település jelöltjeire adhatják le voksaikat. Érdekesség, hogy minden uniós polgár, aki lakhellyel rendelkezik Magyarországon szavazhat az önkormányzati választáson. Mint korábban, úgy október 12-re is kérhető a mozgó urna.

- Mozgóurnát az igényelhet, aki akadályoztatva van a mozgásában, ez a szavazó körben igényelhető csak, a határideje pedig a helyi választási irodától október 10-én 16 óráig. Illetve október 12-én a választás napján 15 óráig a szavazatszámláló bizottságtól - válaszolta Nadrai Norbert, a Helyi Választási Iroda jogi vezetõ-helyettese.

Legtöbb esetben a kórházba, szociális intézményekbe és magánlakásokra kérik a mozgóurna adta szavazati lehetőséget.

Címkék: önkormányzati választások, értesítő, somogy, 2014, politika