egyiptom

Jelenleg öt magyarországi utazási iroda több száz utasa tartózkodik Egyiptomban, ahonnan várhatóan mielőbb hazahozzák őket - mondta Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője az MTI-nek.

A Külügyminisztérium szombaton ugyanis bejelentette: Egyiptom üdülőhelyeire sem javasolja az utazást a magyar állampolgároknak a biztonsági helyzet érdemi javulásáig. Ezzel egész Egyiptom felkerült a Külügyminisztérium által utazásra nem javasolt területek listájára.

Molnár Judit elmondta, hogy a Neckermannak, az Anubis Travelnek, a Kartago Toursnak, Best Reisennek, valamint a Sun&Fun utazási irodának is vannak Egyiptomban magyar turistái, összesen néhány száz utas. A csődbe ment Best Reisen károsultjainak hazaszállítása már korábban megkezdődött és nemcsak az afrikai ország látogatóit érinti.

A szóvivő jelezte: a kinn lévő turistákat az irodák hazahozzák; vélhetően már vasárnap, illetve az azt követő egy-két napban. Molnár Judit kifejtette, hogy ilyen esetekben az irodák maradéktalanul figyelembe veszik a külügyminisztériumi ajánlást és azonnal felveszik a kapcsolatot a légitársaságokkal, hogy minden utas minél előbb visszaérkezzen Magyarországra.

Molnár Judit arra a kérdésre, hogy mi lesz azokkal, akik már befizették egyiptomi útjukat, kifejtette: az utasok kérésére más utat keresnek az irodák az ügyfeleknek, aki pedig nem akar elutazni, azzal az irodák elszámolnak.

Az afrikai események miatt az ottani befektetőnek is elment a kedve attól, hogy beszálljon az utazási irodába, ezért kellett leállniuk - nyilatkozta az M1 esti Híradójában szombaton a Best Reisen Utazási Iroda Kft. ügyvezetője.

Zám Tibor azt mondta: „még a héten is itt voltak a szakembereik, akik átnézték az üzleti könyveinket, kimutatásokat, minden egyebet, itt egyetlen probléma volt, hogy a befektető maga is egyiptomi. Az utolsó két nap egyiptomi történései pedig olyanok voltak, hogy őket is eltántorították egy befektetéstől".

Pénteken kiadott közleményük szerint az utazási irodának különösen nagy veszteségei keletkeztek az egiptomi és tunéziai utazások terén, mivel 2011 januárja óta politikai válság sújtotta a két észak-afrikai desztinációt, amelyek pedig tradicionálisan a legerősebb, forgalmuk többségét adó úti céljaik voltak.

forrás: MTI; fotó: thenews.pl, Kovács Attila és Földi Imre (MTI)

Címkék: reked, utazási, Egyiptom, Best Reisen, külföld, csőd, iroda, repülő, utas, kár, veszélyes, politika