A régi vásárcsarnok felújítása, a közösségi közlekedésfejlesztési program, a csapadékvíz-elvezetési program, a belvárosi kerékpárhálózat bővítése, az egymilliárd forintos távhőberuházás és az új hulladékgazdálkodási program kialakítása csak néhány azok közül, amelyek ősszel kezdődnek meg Kaposváron – mondta Szita Károly, kiemelve a két városrehabilitációs programot, amelyek a Domus-tömb és a Sávház közötti terület valamint a szentjakabi rész városképét formálják át.

Jelenleg is zajlik a 28 települést is érintő hulladék-rekultivációs program, a Rippl-Rónai villa megújítása, a Deseda turisztikai fejlesztése valamint a természettudományos labor berendezése.

Az ipari parkban már épül az a hőcserélőket gyártó üzem, amely első körben 100 embernek ad majd munkát és folynak a tárgyalások egy gyümölcs-sűrítmény üzem megépítéséről, amely közvetlenül 30 család megélhetését biztosíthatja.

– Ebből is látszik, hogy Kaposvár nem feléli, hanem gyarapítja vagyonát: 2003 óta 30 milliárd forinttal – tette hozzá Szita Károly.

09.15

Az LMP képviselője, Felder Frigyes úgy vélte: a Toldi iskola összevonása törvénytelen volt. Ezt nem vette figyelembe a város, és tönkretettek egy pedagógiai modellt. Kérdésében arra kereste a választ, hogy bocsánatot kérnek-e a szülőktől, miután kiderült, hogy nekik van igazuk?

A címzetes főjegyző, Kéki Zoltán válaszul elmondta: a vizsgálatról készült jelentést ismerik. Ez tartalmazza a központi iskola véleményét is. A szülők csoportját ugyan nem kérdezték meg, de azoknak akiknek ki kellett kérni a véleményét, kikérték. Hozzátette: senkit nem rágalmaztak meg. Az oktatási biztos által támogatott döntés jogszerű volt, ennek helyességét az idő is igazolta.

09.05

Pintér Attila hozzászólásában elmondta: turisztikailag a vendégéjszakákat tekintve nem kiemelkedő Kaposvár. Ezért kezdeményezi, hogy készítsenek egy előterjesztést a turizmus növelésének teendőiről.

Szita Károly válaszul elmondta: nem igaz a felvetés. A számok mást mutatnak.

A közgyűlés ezután leszavazta Pintér Attila javaslatát.

A kitüntetések alapításával kapcsolatban Pintér Attila MSZP-s képviselő javasolta, hogy a kitüntetéseketm emlékérmeket Nagy Imréről nevezzék el, elvégre október 23-ról van szó.

Szita Károly válaszában elmondta: tágabb az érem szellemisége, és nem csak 56-ról szól. A díjjal azokat az elő helyi nagyságokat tűntetik ki, akik sokat tettek Kaposvár szabadságáért.

A közgyűlés leszavazta Pintér Attila javaslatát.

A közgyűlés ezt követően megszavazta a  önkormányzati vagyongazdálkodásról szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról, a Kaposvár Építési Szabályzata, Szabályozási valamint Szerkezeti Terve módosításának jóváhagyásról és módosítási szándékok elfogadásáról, az állatok tartásáról szóló 3/1993. (II. 5.) önkormányzati rendelet módosításáról, a tiltott, közösségellenes magatartásokról szóló 27/2012. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról, a közoktatással kapcsolatos önkormányzati rendeletek felülvizsgálatáról, a közterület rendeltetésétől eltérő célú használatának általános szabályairól szóló 7/2000. (II.29.) önkormányzati rendelet módosításáról, a közgyűlési SzMSz módosításáról, Varga Imre: Vörösmarty Mihály c. szobrának felállításáról és az Új Élet Lakásfenntartó Szövetkezet emlékkövének közterületen történő elhelyezéséről, a nevelési intézmények fejlesztése című felhívásra pályázatok benyújtásáról, a Kaposvári Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság "Miénk itt a tér - szociális városrehabilitáció Kaposváron" című pályázat projekt-menedzsment feladatai elvégzésére szóló megbízásáról, a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj 2013. évi fordulóhoz való csatlakozásról, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság számára biztosított bérlőkiválasztási jog térítési díjának részletekben történő megfizetéséről, a Magyarországi Evangélikus Egyház által benyújtandó vallási célú turizmusfejlesztési pályázathoz szükséges együttműködési megállapodásról, a Kaposvár, Fő u.7. sz. alatt lévő helyiség hasznosításáról, a Kaposvár, Cseri u. 35. sz. alatt lévő helyiség hasznosításáról, a polgármester, a bizottságok és a településrészi önkormányzatok átruházott hatáskörben hozott döntéseiről (2012. I. negyedév), a lejárt határidejű közgyűlési határozatokról, a 2012. évi költségvetés I-VII. havi teljesítéséről, illetve az önkormányzati hátralékok alakulásáról, a SEFAG Zrt. által benyújtandó "Kalanderdő - Természetközeli élmények a Deseda környékén" című pályázathoz szükséges együttműködési megállapodásról, valamint a Somogy Megyei Önkormányzat által benyújtandó turizmusfejlesztési pályázathoz szükséges együttműködési megállapodásról szóló határozatokat. Valamint döntött arról, hogy a jövőben a kaposvári vízilabdacsapat is bekerüljön a kiemelt támogatottak közé. A közgyűlés határozatának értelmében, a gyümölcsfeldolgozó üzem a Fészek áruházzal szemben lesz, melyet 35 millió forinttért vásárolna meg a cég.

08.35

Szita Károly elmondta: sebességet vált Kaposvár. 4 milliárd forinttal csökkent a város adósságállománya, 750 millió forintott kötöttek le a bankban, 30 milliárd forinttal gyarapodott a város vagyona. Előreláthatólag idén még további 12 milliárd forinttal növelik a városi tőkét. Az ezévi beruházások között szerepel a kaposvári vásárcsarnok felújítása, a dinamikus utastájékoztató bevezetése a helyi buszközlekedésben, valamint a negyed milliárdos csapadékelvezető beruházás kivitelezése. További 1 milliárd forintból bővítik a távhőrendszert, visszaadják a természetnek a hulladéklerakókat, miközben új hulladékkezelőt építenek. Megújul a Domus-tömb, átalakul Szentjakab, átadják a felújított Rippl-Rónai villát, a Deseda körül szilárd burkolatú bicikli út épül, bővül a biciklihálózat, hűtőgépgyár nyílik, amely 100 embernek ad munkát, valamint gyümölcssűrítményt előállító üzem nyílik, amely további 30 családnak ad munkát. Ezekhez pedig nem vesz fel újabb hitelt Kaposvár.

Pintér Attila MSZP-s képviselő megkérdezte: idén a holdingnak 420 millió forint volt a vesztesége, mit lehet tenni ennek csökkentésére?

Szita Károly válaszul elmondta: céljuk, hogy az egyik legolcsóbb város legyen Kaposvár, ezért ennyiből kell gazdálkodnia a holdingnak. Hozzátete: jó hír, hogy a kormány kielmelten támogatott fejlesztésnek tekinti a Budapest-Gyékényes vasútvonalat.

08.22

Megkezdődik a szeptemberi közgyűlés, amelyen 28 napirendi pontot tárgyalnak meg. A képviselő-testület tagjai közül 16-an vannak jelen. Borhi Zsombor fideszes képviselő, és Lamperth Mónika MSZP-s képviselő hiányzik. Az költségvetés teljesítéséről szóló előterjesztéssel kezdték meg a  munkát a képviselők.

 

Az előterjesztések között szerepel az önkormányzat 2012. évi költségvetésének I. félévi teljesítéséről és a költségvetési rendelet módosításáról szóló beadvány.

Szavaznak az önkormányzat tiltott, közösségellenes magatartásokról szóló rendeletének kiegészítéséről mely szerint „ az az ebtartó vagy ebtulajdonos, aki az önkormányzat által szervezett ebösszeírás során a jogszabályban előírt adatszolgáltatási kötelezettségének nem tesz eleget, tiltott, közösségellenes magatartást követ el”.

Megtárgyalják a SEFAG Zrt. által benyújtandó „Kalanderdő – Természetközeli élmények a Deseda környékén című pályázathoz szükséges együttműködési megállapodást

Varga Imre: Vörösmarty Mihály c. szobrának felállításáról és az Új Élet Lakásfenntartó Szövetkezet emlékkövének elhelyezéséről is döntenek.

Kövesse velünk az eseményeket. A KaposPont online számol be az események alakulásáról, míg a Kapos TV élő adásban jelentkezik a helyszínről.

Címkék: közgyűlés, helyi, szita károly, politika, kaposvár