2009- ben még teljes volt az összhang a szocialista párton belül. A párt korábbi miniszterelnöke, Gyurcsány Ferenc új tömörülést alakított Demokratikus Koalíció Platform néven, de maradt az MSZP tagja. A volt kormányfő most azt javasolta: a listán parlamentbe jutott képviselők mondjanak le mandátumokról. A javaslatot nélküle tárgyalta ma az MSZP rendkívüli frakcióülésen. Telefonon értük utol Lamperth Mónika somogyi szocialista képviselőt, aki részt vett az egyeztetésen.

"Ha  a demokratikus koalíció elnöke és ez a közösség ennyire nem becsüli az MSZP-t, ennyire rossz véleménnyel van a magyar szocialista pártról. Akinek ez nem tetszik, és ennyire rossz véleménye van, menjen el" - mondta el Lamperth Mónika, országgyűlési képviselő, MSZP. A frakcióülésről kizárták a nyilvánosságot, de úgy tudjuk, Mesterházy Attila azt mondta: nem lehet zsarolni az MSZP-t, aki menni akar az menjen. Az MTI információi szerint Gyurcsány Ferencen kívül mindössze heten nyilatkoztak arról, hogy visszaadják mandátumukat.

mszp szakadás

Kolber István, Somogy másik országgyűlési képviselője nem vett részt a mai frakcióülésen. Ő támogatja Gyurcsány Ferenc ötletét. "Én támogatom, azt gondolom, a mandátumok felajánlása sem nagy ár annak érdekében, hogy helyreállítjuk a jogbiztonságot és a kisemberek érdekében küzdjünk" - mondta Kolber István, országgyűlési képviselő, MSZP.
Návai Zoltán politológus szerint a mai ülésnek döntő szerepe van a szocialista párt jövőjére nézve. "Ennek az értelme talán az lehet, hogy elkerüljék a pártszakadást. Tudniillik most ezzel a döntéssel ha a képviselők visszaadnák a parlamenti mandátumukat lehetőség nyílna arra, hogy a párton belül megvívják azokat a csatákat, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy az MSZP megújuljon" - nyilatkozta Návai Zoltán, politológus.

A politológus szerint a mostani folyamatok azt mutatják, hogy a párt nem kerülheti el azt, hogy alapvető változásokon essen át.

Címkék: belharc, politikus, változások, mszp, politika