Kaposvár sok tekintetben a legek városa ma Magyarországon. Ötcsillagos város. Az „Év települése”, az Arany Rózsa díj birtokosa, az ország turizmusbarát települése, aranydiplomát kapott városépítő tevékenységéért, „Európa Virágos Városa”. És miénk az ország legszebb belvárosa is – kezdte ünnepi beszédét Szita Károly polgármester. – Néhány éve még aggódtunk, tavaly reménykedtünk, idén azonban bizakodni gyűltünk össze városunk napján. Mert Kaposvár ma büszke és sikeres város. Azt mutatja Magyarországból, ami igazán értékes, igazán eredeti. A közösség erejét, a kitartást, a munka elvégzésének képességét és a tehetségét.Most „kegyelmi” pillanatokat élünk, hiszen törekvéseinket, erőfeszítéseinket siker koronázta. A Kormány a napokban jelentette be  gazdaságfejlesztési programját, az Új Széchenyi Tervet, amelyben a nemzeti programok között számos jelentős, városunk történetében óriási jelentőségű fejlesztések szerepelnek. Mindez azt is jelenti, hogy az ország számít Kaposvárra, hogy ritka pillanatként partnerünk, társunk van városunk további fejlesztésében. A 67-es út, a vasút fejlesztése mind olyan beruházás, amely ugrásszerűen növelheti a város vonzerejét, s ez új dimenziókat nyithat meg Kaposvár jövőjének tervezésében.

Eljött a lehetőségek ideje Kaposvár számára is – hangsúlyozta Szita Károly. – Egyesek szerint legkönnyebben úgy jósolhatjuk meg a jövőt, ha megpróbáljuk magunk megalkotni. Kaposvár a jövőt hordozza magában, a megújuló magyar város mintáját. Nagy pillanatok következnek. Kérem Önöket, vegyünk részt mindannyian e várost felemelő években is.

A Város Napja alkalmából kitüntetéseket, elismeréseket adtak át.
Az „Év Sportolója” díjat adományozott a város Gyenesei Leilának, az Építők Atlétikai Club kettős igazolású versenyzőjének, Borsos Dávidnak, a Kaposvári Nehézatlétikai Sportegyesület versenyzőjének, valamint a tizenkétszeres bajnok és tizenháromszoros kupagyőztes Kaposvári Röplabda SE férfi csapatának.

Kaposvár Város Szolgálatáért” kitüntetést azoknak a kaposvári polgároknak adományoz a város, akik  szakmai vagy társadalmi tevékenységükkel nagymértékben előmozdították a város tudományos, szellemi, gazdasági vagy közösségi életének fejlődését és ezzel kivívták a polgárok megbecsülését. Továbbá a Polgármesteri Hivatalban és az Önkormányzat intézményeiben kiemelkedő szakmai felkészültséggel dolgozóknak, akik magatartásukkal és munkájukkal jelentős mértékben előmozdították az önkormányzati feladatok végrehajtását, a köz szolgálatát. Az idén ezt az elismerést kapták:
-    Kiváló tanári munkájáért Agócsné Horváth Andrea, a Kisfaludy Iskola tanára
-    Tanári életpályájáért Bertók István, a Noszlopy Közgazdasági Szakközépiskola nyugalmazott tanára
-    A zenei képzésben nyújtott eredményeiért Bogáthy Gábor, a Nagyboldogasszony Római Katolikus Iskola tanára
-    Az időskorúak és fogyatékkal élők segítése érdekében végzett munkájáért Bödő Sándorné, a Szociális és Gyermekvédelmi Iroda főmunkatársa
-    Vállalkozás vezetőjeként végzett példaértékű munkájáért Geiger András, a Geiger Útépítő Kft. ügyvezető igazgatója
-    Tanári életpályájának elismeréseként Gelle József mérnök-tanár, az Eötvös Műszaki Szakközépiskola nyugalmazott tanára
-    Képzőművészeti értékeink megőrzése és gazdagítása érdekében végzett munkájáért Gschwindt András, mívesmester
-     Kaposvár nemzetközi kapcsolatainak fejlesztéséért Mogyorósiné Futó Kinga, a Városháza nemzetközi referense
-    A gyermekgyógyászatban végzett több évtizedes munkájáért dr. Pavlovics György, gyermek-háziorvos
-    Kaposvár kegyeleti közszolgáltatásának szervezéséért, helytörténeti értékeink gazdagításáért Puskás Béla, Somogy Megyei Temetkezési Kft. igazgatója
-    A fogyatékkal élők életkörülményeinek jobbá tételéért Sándor Ildikó, Gyöngyfa Napközi Otthon vezetője
-    A teke sportban elért kiemelkedő eredményekért Schleining Endre, a Közutasok Teke Klub edzője
-    A közigazgatásban végzett több évtizedes munkájáért Szabó Józsefné, a Polgármesteri Hivatal címzetes főmunkatársa
-    A fazekas művészetben elismert alkotómunkájáért Tamás László, fazekas mester
-    Kaposvár sportjáért végzett odaadó tevékenységéért Witz István, a Donneri Sport Klub alelnöke

- „Kaposvár Városért” kitüntetést azoknak a személyeknek, közösségeknek és szervezeteknek adományoz a város,  akik (amelyek) a tudományok, a művészetek, a fejlesztés, a kutatás, a gyógyítás, az oktatás-nevelés vagy a gazdasági élet terén kifejtett példaértékű, magas színvonalú munkájukkal hozzájárultak Kaposvár fejlődéséhez, hírnevének növeléséhez.  Az idén ezt az elismerést  
Kamarell Márta, a Csiky Gergely Színház művészeti titkára, Prof. Dr. Rosta István, a Kaposvári Egyetem professzora, Varga Róbert, a Megyei és Városi Könyvtár igazgatója és a Liget Időskorúak Otthona munkaközössége kapta meg.

A hagyományok szerint a városnapi ünnepségen adják a „Kaposvár Város Díszpolgára” kitüntető címet is, amelyet az idén dr. Szirmay Endre nyugalmazott főiskolai tanárnak ítéltek oda.


– Önkéntelenül visszatekintünk a megtett életútra és számadást készítünk. Mi történt hazánkban és velünk, hogyan dolgoztunk, miként álltunk helyt a magunk munkaterületén – mondta beszédében a város új díszpolgára. – Én - többek között - arra az ifjúkori szokásomra is emlékezem, hogy gyűjtögettem a jeles emberek bölcs mondásait is.  Ma is eszembe jut az egyik figyelmet érdemlő  bölcs hindu mester mondása:  „Aki a mélybe gyakran néz, - arra a mélység visszanéz.” Mi is szívesen visszanézünk a mögöttünk tornyosuló esztendőkre – és meghatódunk. Hamar ráeszméltem arra, hogy a Kárpát-medencében élő  magyarság élete akkor lesz eredményes, ha munkásai, dolgozói, tudósai tisztességgel helytállnak, ha a felnövekvő generációk szorgalmasan dolgoznak és egymást segítik.

Szirmay Endre egész életében eszerint élt és él.  Már 14 évesen elhatározta, hogy pedagógus lesz, és munkájával példát mutat a többieknek. Bár a történelem két esetben is áthúzta az országhatárt a feje felett, szenvedélyesen tanított és nevelt.

Címkék: politika