Szorolapok


A Gallup közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a Lehet Más a Politika (LMP) bejuthat a parlamentbe, míg az MSZP és a Jobbik fej-fej mellett küzdhet a második helyért a Fidesz "példátlan arányú győzelme" mellett. A március 18. és 22. között készített, ezer ember kérdőíves megkérdezésén alapuló felmérés szerint a kampányfinis előtt a Fidesz a listás szavazatok 60 százalékát szerezheti meg, az MSZP 17 százalékot, a Jobbik pedig 16 százalékot kaphat április 11-én. Az LMP eszerint a számítás szerint a bejutást jelentő 5 százalék környékén helyezkedik el, míg az MDF-nek a 2 százalékos eredményével kevés esélye mutatkozik a parlamentbe jutásra – írja a kutató intézetre hivatkozva az MTI.

Az LMP-re továbbra is jellemző a rendkívül alacsony ismertség, listavezetőjüket a szavazótáboron belül is a kérdezettek körülbelül fele tudta megnevezni, és az LMP-vel kapcsolatban, amelyekkel a potenciális rejtőzködő szavazókat próbáltuk feltérképezni, az emberek több mint fele egyáltalán nem tudott véleményt nyilvánítani.

A teljes népességben a Fidesz szavazóinak aránya 45 százalékos, az MSZP és a Jobbik iránti preferenciáját egyaránt 10-10 százalék nyilvánította ki, az LMP-re a kérdezettek 3 százaléka, az MDF-re 1 százalék voksolna. A megkérdezettek 12 százalékra azzal hárította el a kérdést, hogy nem szavaz majd, a maradék 19 százalék pedig nem közölte pártpreferenciáját: vagy megtagadta a választ vagy "nem tudom"-mal válaszolt.

A Gallup mérésében a megkérdezettek 66 százalékra vesz majd részt biztosan a választáson, de csak 56 százalékuk gondolja azt, hogy akkor is leadná a voksát, ha valamilyen halaszthatatlan dolga akadna aznap.

A vizsgálati adatok elemzése is azt mutatja, hogy nagyon kevés várható Fidesz-szavazó rejti el véleményét, azonban annál többen tesznek így a kisebb pártok szimpatizánsai közül. A Gallup más kérdések alapján kirajzolódó motivációk alapján a rejtőzködőket döntő többségben a Jobbikhoz és az MSZP-hez sorolta. Ezt maguk a szimpatizánsok is megerősítik: a Jobbik szavazóinak 24 százaléka, az MSZP szavazóinak pedig 42 százaléka vélte úgy, hogy a saját táborukba tartozók nem feltétlenül szeretik kinyilvánítani a preferenciájukat mások számára - adta közre a közvélemény-kutató márciusi felmérésében.

Címkék: MDF, Választás 2010, MSZP, LMP, Jobbik, Fidesz, politika