Választás 2010


Már csak 18 nap van vissza a 2010-es Országgyűlési Választások első fordulójáig. A választásokat követően pedig minden korábbitól eltérő lesznek a politikai erőviszonyok. Somogyban csupán négy párt állított területi listát.

- A területi listát állítani nem tudó pártok elvesztették az innovációs és megújulási képességüket – mondta Návai Zoltán politológus a Kapos Televízió kedd esti Fórum című műsorában. Szerinte más megyékben jobban szervezettek a pártok.

Bertalan Péter történész-politológus, az esti műsor másik vendége szerint pedig most az egyik legérdekesebb választás és kormányzati négy év következik. A történész szerint a Jobbik húzónévként tette a megyei területi listája élére a budapesti Pősze Lajost, a párt többi neve ugyanis kevésbé ismert, vagy ismeretlen.

A vendégek beszéltek a közelmúlt fontos politikai eseményeiről is, így a szocialisták által törvénytelenül, impresszum nélkül terjesztett Narancsvidék című kiadványról is.
- Amíg az egyik ujjammal az ellenfelemre mutatok, addig a másik hárommal a saját tehetetlenségemre – mondta Návai, aki szerint pont egy ellenkező hatást válthatnak ki azok, akik ezzel az eszközzel élnek.

- Jelentős tömböket tud megszerezni a Jobbik a megyében, mert sok a vákumtérség, ahol eredményes lehet- mondta Bertalan Péter a fiatal párt esélyeit latolva, aki szerint országos tendencia fölött is lehet számítani rájuk Somogyban.

Návai szerint pedig az MSZP helyén keletkezett baloldali politikai űrt a Jobbik fogja betölteni. Erre példaként azt hozta a politológus, hogy amikor 1994-ben az MDF meggyengült, akkor erősödött 10% fölé a Fidesz. Návai azt is előre vetítette, hogy ha az MSZP nem talál egy karizmatikus vezetőt, akkor Gyurcsány Ferenc vissza fog térni a magyar politikába.
A politológus szerinte a Fidesz koalícióban is megszerezheti a kétharmados többségét a parlamentben. Ugyanis törvényekhez is meg lehet nyerni pártokat. Egy kormányzó párt pedig bárkivel köthet kompromisszumot.

A Fórum másik vendége, Bertalan Péter szerint túldimenzionált a Fidesz kétharmados szereplése, az MSZP pedig a fiatal, kevésbé ismert somogyi jelöltjeivel a 2014-es választást is előkészíti már. A választások pedig azért is alakulhatnak érdekesen Somogyban, mert itt az fog eldőlni, hogy a személyes- vagy a pártreferenciák erősebbek-e.

Címkék: Fidesz, SZDSZ, Jobbik, LMP, MSZP, politika