Általános iskola alsó tagozatában, azaz elsőtől negyedik osztályig van a legtöbb költség. Többféle füzet, színesceruzák, rajz- és tornafelszerelés, egyéb használati tárgyak, amelyek megvásárlása bizony megviseli a pénztárcákat.

Felső osztályokban már nincs szükség annyiféle íróeszközre, a diákok már tollal írnak, viszont több füzet foglal helyet az iskolatáskában az újonnan bejövő tantárgyak miatt. Azonban az is előfordulhat, hogy a rajzdobozba kerülő felszerelések és színes ceruzakészletek összesen többe kerülnek, mint a különféle füzetek. A számológép és a vonalzó már szinte csak mellékes, de számolni kell azoknak a költségeivel is.

Középiskolában hasonló az arány az általános iskola felső osztályaihoz, viszont a főiskolán, vagy egyetemen tanuló hallgatók már valamivel jobb helyzetben vannak a kevesebb felszerelés miatt. A felsőoktatásban megengedett a laptopok és táblagépek használata is, akik pedig nem élnek ezekkel lehetőségekkel, nekik is elegendő egy-két darab toll.

(A kép alatt összeszedtük, mennyi, az annyi és adunk pár tippet arra is, hogyan lehet lefaragni a költségekből.)

Tanszerek árai (saját gyűjtés):

- Tolltartó: 1000 - 10000 forint
- Iskolatáska: 3800 - 30000 forint
- Színes ceruzák: 50 - 200 forint/darab
- Színes ceruzakészlet: 1000 - 2000 forint
- Toll: 50-300 forint/darab
- Festék, ecset készletben: 500 - 4600 forint
- Tornafelszerelés (cipő, nadrág, felső): 3000 - 18000 forint

A tankönyvekért ugye, elsőtől kilencedik osztályig nem kell fizetni, legfeljebb, ha különórára jár valaki. Az ehhez szükséges kötetek beszerzését használtan is meg lehet oldani, nem beszélve arról, hogy pár év múlva akár kisebb testvérnek, rokonnak is odaadhatják azt. A kötelező olvasmányokért érdemes könyvtárba menni és pénztárcakímélő lehetőség mondjuk az elektronikusan letöltés is.

Jó tudni, hogy kapkodni sem érdemes! Nagyon sok üzlet szeptemberre időzíti a nagyobb kedvezményeket. A legtöbben ugyan már nyáron beszerzik a tanszereket, azonban aki vár a szezon végéig, jelentős akciókba futhat bele.

A nagycsaládosok és a rászorulók pedig gondoljanak a különféle kedvezményekre, támogatásokra:

Az Ökumenikus Segélyszervezet például Iskolakezdés együtt! mottóval hirdetett jótékonysági programot és a Katolikus Karitász egyházmegyei csoportjai is segítik a rászorulókat.

A Kaposvári Önkormányzat gyermekenként 10 ezer forintnyi beiskolázási segélyt adhat. Ezt szeptember 15-ig lehet kérelmezni és érdemes lehet benézni mondjuk a kaposvári hulladékkezelő újrahasználati központjába, illetve a Borostyánvirág Anyaotthon adományboltjába is.

Címkék: tanul, költség, tanszer, spórol, tanév, szülő, iskola, diák, olvasóink kérdezték