Már válogatják a tankönyveket a Kodály Iskola tornatermében. A kaposvári tankerület 12 tagintézményébe folyamatosan érkeznek a csomagok. Szeptemberben csaknem 3900, köztük 430 elsős diák ül be a padokba, ők legalább 50 ezer tankönyvet kapnak. Elsőtől a kilencedik osztályig ezeket ingyenesen kapják meg a tanulók. Nem mindegyik lesz vadonatúj, sokak korábbi, de jó állapotú, használható könyveket kapnak.

"Azok a könyvek, amelyek az elmúlt tanév során jó állapotban visszakerültek az iskolákhoz, az újra kiosztásra kerül azoknak a gyerekeknek, akiknek erre szüksége van. Tehát felhívnám a kedves szülők figyelmét, hogy a könyv az nem saját tulajdonú ingyen tankönyv, hanem az iskola adja át használatra és tanév végén visszaszedi a könyvtárba, hogy a még hasznosíthatókat újra ki tudja oszatni a következő tanévben." - árulta el Szabóné Kudomrák Zsuzsanna, a Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola főigazgatója.

tankönyv

Az ingyen tankönyv ellenére sokaknak jelethet terhet az iskolakezdés. Nekik szociális rászorultság alapján segthet az önkormányzat. Tavaly beiskolázási segélyben több mint 300 gyermek részesült közel 2 millió 600 ezer összértékben Kaposváron. A 10 ezer forint beiskolzási segélyt évente egyszer július elseje és szeptember 15-e között lehet kérelmezni az önkormányzat szociális irodáján.

"Segélyben részesülhetnek az általános vagy középiskolában nappali tagozaton tanuló gyermekek, illetve 23. életévük betöltéséig a fiatal felnőttek, feltéve, hogy a családjukban az 57 ezer forintot nem haladja meg a családnak az egy főre jutó jövedelme." - tudtuk meg Soványné Varga Anitától, a Kaposvári Önkormányzat szociális irodavezetőjétől.

A 23 év felletti, de felsőfokú tanulmányt folytató szociálisan rászoruló hallgatók rendkívüli települési támogatást kérhetnek, ami szintén 10 ezer forint.

Címkék: iskolakezdés, tankönyv, segítség, kultúra, Kaposvár