null

Augusztus eleje óta állványok ölelik körül a kaposvári református templom tornyát. A kivitelező - amelyik a Mustárgmag bölcsődét is építette - folyamatosan dolgozik itt. Nagy szükség is van a felújításra, hiszen a vizesedés komoly károkat okozott a torony falazatán. 

- A vízelvezetés nem volt jól megoldva korábban a templomnál, és a lecsurgó víz nagyon komoly sérüléseket okozott a téglafalon. Másik probléma, hogy a templom épülete 1908-ban készült el, tehát idestova 120 éves, és a kötőanyag időközben elporladt, amik a téglákat összekötötték és ez nagyon komoly melegágya lett azoknak a magvaknak amelyeket a szél idefújt - válaszolta megkeresésünkre a kaposvári Református Egyházközösség lelkipásztora, Petró László.

Később pedig a fakinövések elmozdították a téglákat a helyükről.

- Ez azt eredményezte, hogy alul is, illetve egészen magasan is az oldalpilléreknél nagyon károsodtak a téglák, némely helyen mozogtak is, ezért kellett egy biztonsági alagutat is létesíteni, hogy ne történjen baleset az istentiszteletre látogatók körében. Emiatt van szükség arra, hogy bizonyos részeken visszabontsuk a téglafalazatot, újraépítsük, másrészről pedig bevonásra kerüljön egy olyan vízálló réteggel, amely a későbbi problémákat meg fogja gátolni - tette hozzá Petró László.

null

 
A tervek szerint a hívek karácsonyra már a megújult tornyú templomba érkezhetnek. A felújítás összege meghaladja az 50 millió forintot, melyhez bárki hozzájárulhat, a presbitérium ugyanis közadakozást hirdetett meg. 

Címkék: református templom, torony, felújítás, kultúra, kaposvár