A központi programok ezúttal is a Kossuth téren kezdődtek az ünnepélyes zászlófelvonással. Ezt követte az ünnepi műsor a Déryné Vándor-színtársulat, a Somogy Táncegyüttes és a Somogy Zenekar közreműködésével.

Majd beszédet mondott Szita Károly polgármester és következett a kenyérszentelés. Ezután koszorúzás volt a Szent István-kútnál, míg a délelőtti programok szentmisével zárultak.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere ünnepi beszédében a többi között azt mondta:

Szent István ünnepe arra hív bennünket, hogy gondoljuk át az életünket az államalapítónk által tartott tükörbe tekintve. Hogy úgy látjuk-e önmagunkat, ahogyan az méltó eleinkhez, s magunkhoz, és hogy azt látjuk-e, amit István láthatott, amikor a jövőt fürkészte.

Vajon miben reménykedhetett a szent király, ha nem abban, hogy az általa elültetett mag szárba szökken, s hogy felajánlása nyomán az oltalmazó irgalomban megerősödve ezer esztendő múltán is egészségesen áll majd a Kárpát-hazában az a terebélyes fa, amelynek ágai alatt nemzedékek őrizték meg, és gyarapították a magyarok örökségét?

Ugyan, miben reménykedhetett a nagy király, ha nem éppen abban, hogy képes olyan alapokat adni e nemzetnek, amelyre bátran lehet építeni, s amely kiáll minden olyan viszontagságot, amelyet akár a kizökkent idő, akár az éket vágni akaró rossz szándék sodor a magyarok elé?

Mert Szent István pontosan tudta, az államot nemcsak megalapítani kell, nemcsak a Szűzanya oltalmába kell helyezni, hanem fenn is kell tartani. Ahhoz pedig nemcsak akaratra, bátorságra, katonai és égi erőre van szükség, hanem egy olyan értékrendre is, amely a zűrzavaros időkben is megtartja a nemzetet.

A világ nagy átalakulásban van. A mélyben és a felszínen zajló folyamatoknak lesznek győztesei és lesznek vesztesei. Azok a népek és nemzetek, amelyek kiállnak örökségük mellett, nyertesek lesznek. Azok, amelyek sutba vágják évezredek tapasztalatát, nagyot fognak sérülni, meglehet, el is vesznek majd, ahogyan megtörtént az már másokkal is. 

Címkék: államalapítás, kenyér, Szent István, augusztus 20, nemzet, közösség, magyar, Kaposvár, kultúra