Közvetlenül a nyári olimpiai játékok után, augusztus 12-én veszi kezdetét a Kaposfest- Nemzetközi Zenei és Művészeti Fesztivál. Az idei fesztiválnak a komolyzene „magyar bajnokai” mellett külföldi kiválóságok is vendégei lesznek. Az érdeklődők hat helyszínen találkozhatnak klasszikus zenei koncertekkel és előadásokkal. A kiegészítő programok kínálatában lesz filmvetítés, műhelybeszélgetés, szakmai előadások, mesterkurzusok és tárlatvezetés. A szervezők célja, hogy a látogatók a koncertélményeken túl megismerjék Kaposvár város kulturális örökségét, és felhívják a figyelmet a vidéki Magyarországon található kulturális értékeink megóvására.

Augusztus 12-én prefesztivál workshoppal, valamint Várdai István és Szamosi Szabolcs koncertjével indul az idei fesztivál a Liszt Ferenc Zeneiskolában és a Nagyboldogasszony- székesegyházban. Augusztus 13-án a bérletes közönség hangversennyel egybekötött tárlatvezetésen vehet részt a nemrégiben felújított Dorottya Házban. A jubileumi nyitóhangversenyen a magyar és nemzetközi zenei élet legjobbjai szerepelnek majd, amelyet Bősze Ádám előadása előz meg „Tizenöt év Kaposfest-..ahogy én emlékszem..” címmel.

"Fontos közügy a kulturális értékeink megóvása és a tehetséggondozás. Célunk a vidéki Magyarországon olyan szakmai fórumot teremteni, és tovább fejleszteni, amely nem csupán szórakoztat, de nevel, gazdagít; a fiatalok számára hosszútávú perspektívát ad. Külön öröm számunkra, hogy a Kaposfestre látogató zeneértők és zenerajongók száma, illetve a rendezvény nemzetközi láthatósága évről évre növekszik" - mondta Hornyák Balázs fesztiváligazgató.

A fesztivál idei külföldi vendégei között van  Alexandra Conunova és Kirill Troussov hegedűművész, Lucas Debargue, Edith Pena és Alexei Volodin zongoraművészek, valamint Razvan Popovici brácsaművész. A magyar élvonalból Várdai István művészeti vezető mellett a fesztivál vendége Szűcs Máté brácsaművész, Fejérvári Zoltán zongoraművész, Baráti Kristóf és Pusker Júlia hegedűművészek, valamint Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész. Két hangversenyen fellép és mesterkurzust is tart Somodari Péter, a Bécsi Filharmonikusok csellistája.

"A legnagyobb öröm számunkra az, ha olyan kamara formációk jönnek létre a Kaposfesten, amelynek tagjai közötti összhang nem csak a színpadi produkciókban tetten érhető. A fesztivál sikerének egyik titka a közönség és az előadók különleges szimbiózisa" – tette hozzá Várdai István-művészeti vezető.

A Kaposfest az idei évben is fontos figyelmet szentel a fiatalok képzésére, akik nagyszámú mesterkurzuson vehetnek részt aktív és passzív hallgatóként. A rendezvény három napján szabadtéri koncertek teszik változatossá a programkínálatot, fellép Sárközy Lajos és együttese, valamint a Budapest Jazz Orchestra Combo Kollmann Gábor vezetésével.

Augusztus 16-án különleges koncerttel várja az érdeklődőket a Liszt Ferenc Kamarazenekar. Három kiváló szólista, Kristóf Réka, Pablo Barragan és Sárközy Lajos áll a színpadra a világhírű együttes közreműködésével. A „Határokat áthidalva” című program a magyar zenét és hatását helyezi fókuszba, mindenki számára közérthető nyelven, meglepetésekkel és újszerű átdolgozásokkal. Szintén augusztus 16-án kerül sor a "Titkok és legendák" című műhelybeszélgetésre, amelyen a fesztiválon szereplő értékes olasz mesterhangszereket ismerhetnek meg a látogatók. 

Címkék: Kaposfest, kamarazene, komolyzene, nemzetközi, Kaposvár, kultúra