Szita Károly polgármester vármegye és székhelye közös múltját felidézve méltatta az ünnepet, majd emlékzászlót adott át a Somogy Vármegyei Önkormányzat számára.

Ezt követően Biró Norbert elnök ünnepi beszédében hangsúlyozta: "Minden Vízkereszt különleges nap nekünk, somogyiaknak, hiszen ekkor emlékezünk meg arról a dicsőségről, hogy a vármegyék közül elsőként kaptunk címert és pecséthasználati jogot II. Ulászló királytól 1498-ban. Több mint ezer éves vármegyei történelmünk során számtalan esetben bizonyították elődeink, hogy méltóak a megbecsülésre, hogy elismerésre méltó tetteket vittek végbe hazánkért ..."

A nap díszvendége, Nagy János, Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár beszédében kiemelte: "Mély és vaskos az a gyökérrendszer, amely Somogyot a múltjához köti, nekünk pedig kötelességünk, hogy ennek a fának a lombozatát is hasonlóan terebélyesre növeljük, hozzáigazítva az új idők új dalaihoz."  

Az ünnepi beszédeket követően került sor az elismerő címek átadására. A Somogy Vármegyei Közgyűlés azon személyek és kollektívák elismerésére, akik kiemelkedő tevékenységükkel a vármegye fejlődését szolgálták, illetve munkájukkal kimagasló érdemeket szereztek, elismeréseket alapított.

A Somogy Vármegyei Közgyűlés 2023 szeptemberi döntése értelmében a vármegye legmagasabb szintű elismerését, Pro Comitatu Somogy kitüntetést adományozott Prof. Dr. Szakály Sándornak, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatójának. Somogy Polgáraiért Díjjal ismerte el Bodó László, a „KÖTÉL” Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület elnöke, Dr. Puskásné dr. Brigovácz Anna Éva, a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház nyugalmazott osztályvezető főorvosa, Gádor Dénes Lajos nyugalmazott borász, Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, Marcali Bajtársi Egyesület Dalárdája, Mestyán Valéria, a Balatonkeresztúri Közös Önkormányzati Hivatal címzetes főjegyzője, Neisz Péter Ferenc nyugalmazott tanár, Németh Kornél, a balatonszemesi Danuvia 125 Sport és Közösségfejlesztő Egyesület elnöke, Pintér László József, a Siófoki Férfi Dalkör Egylet elnöke, Spanics Ágnes nyugalmazott somogyszobi pedagógus és Wéber Antal tűzoltó dandártábornok, a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nyugalmazott igazgatója tevékenységét.

Somogy elismert értékeiről is közgyűlési határozat született. A döntés értelmében a vármegye vonzerejének növeléséhez, megyénk népszerűsítéséhez nagymértékben hozzájárult Rudnay Gyula festőművész életműve, Páll Endre vadászíró életműve és a Lelle Néptánc Egyesület munkássága, ezért számukra Örökségünk - Somogyország Kincse kitüntető címet adományozott a Somogy Vármegyei Közgyűlés.

Az ünnepi eseményt a Somogy Polgáraiért Díjjal, illetve Kaposvár Városért kitüntetéssel elismert Kaposvár Helyőrségi Fúvószenekar, Ivancsics Ilona színművész, Majoros Bernadett énekművész és Sarkadi Kiss János színművész műsora színesítette.

Címkék: pecsét, címer, vármegye, díj, közgyűlés, ünnep, elismerés, Somogy, kultúra